Kokt torskerogn – oppskrift

I forbindelse med fangst av juletorsken og rusefiske i vintermånedene, får man en fin bonus hver gang man får en torsk med rogn. Ferskt brød med kokt torskerogn og majones er et kjærkomment tillegg til utvalget av pålegg om vinteren. Man kan da også bruke torskerogn som middagsmat eller som tilbehør til fiskemiddag.

Fersk torskerogn

Noen velger å pakke inn torskerogn i plastfolie eller i tette fryseposer når den skal kokes. Dette gjøres for å hindre at rognposen sprekker under koking. Ved denne metoden, må man huske på å tilsette litt vann og et par ts. salt i fryseposen. Ved innpakking i folie kan man evt. legge rogna i en saltlake like før koking. Poenget er uansett at rogna blir tilført salt.

Torskerogn som koker

Selv er jeg veldig forsiktig når jeg tar rognposene ut av buken på torsken. Her gjelder det å ta seg god tid og unngå at kniven ødelegger rognsekkene/rognposene. Vask den så fri for blod og urenheter. Ved varsom behandling av torskerogn, går det helt greit å koke den uten å pakke den inn. Jeg bruker ca. 1 strøken ss. med salt til 1 liter vann. Man kan ha rogna i gryta under oppkok, men jeg velger å legge den i gryta når vannet koker kontrollert. Deretter lar jeg den småkoke/trekke i ca. 20 minutter.

Ferdig torskerogn

Kokt torskerogn kan virke litt “for naturlig” når de serveres i sin opprinnelige emballasje (som på bildet over). Man kan da “skrelle dem” og legge plastfolie rundt rogna. Hvis man ønsker å kutte rogna i skiver og steke dem, kan rognposen med fordel være på under steking ettersom den holder rogna samlet. Den tynne hinna er lett å ta av etterpå.

Oppskriften fungerer selvsagt også på rogn av sei, hyse, lyr m.m. Noen velger også å tilsette kokevannet et lauberblad og et par pepperkort. Her kan man prøve seg frem.

Skriv en kommentar