Trollhummer – Kan de spises?

Krabbe og hummer er populære skalldyr, men det finnes også andre spennende arter man kan prøve. En av disse er trollhummer, eller knipser som noen kaller den. Den blir kalt knipser ettersom det knipser i halen når den forsøker å hoppe uten å møte motstand fra vann. Trollhummer blir tatt i reketrål, og de blir som regel kastet over bord. Også i krepseteiner kan man få mye trollhummer, men også her blir de kastet ut.

Sjøkreps og trollhummer i krepseteine. Foto: Kystbloggen

Fint for trollhummeren at den ikke er særlig attraktiv blant fiskere, men fiskerne har kanskje så de klarer seg av reker, sjøkreps, hummer og krabbe. Jeg var med en fisker som halte opp krepseteiner, og da han sorterte ut fangsten, ba jeg ham om å ta vare på trollhummeren. Resultatet ble en liten bærepose med over 50 trollhummer. Vel hjemme ble de kokt på samme måte som man koker reker eller veldig liten sjøkreps (2-3 minutt i godt saltet vann). Smaken var upåklagelig, og den minnet om en blanding mellom sjøkreps og reke.

I hver trollhummer er det minimalt med mat når hodet er fjernet og halen er rensket. Hver trollhummer gir ikke mer mat enn det er i en reke, men det var nydelig mat. Vil samtidig ta med at kokekraften ble brukt til fiskesuppe dagen derpå – og bedre kraft har jeg aldri hatt.

Trollhummer. Foto: Kystbloggen

Denne artikkelen har 3 comments så langt!

 1. Astrid Hoff says —

  artig!

  den burde da være av kuriøs interesse for enkelte?

 2. Astrid Hoff says —

  den datoen var veldig feil… klkka aer 12:13, 26.01.08

 3. Kystbloggen says —

  Takk for observasjon Astrid. Ser helt OK ut i kontrollpanelet. Skal se om det lar seg ordne.

Skriv en kommentar