Mens vi venter på en ny storm

Det går mot vinter, og vindene blir stadig kraftigere. Båten skal på land, og helst før de verste høststormene rammer kysten. Mange har erfart at lite hjelper når havet setter alle krefter inn. Hver vinter opplever vi storm og uvær. Den vi husker best, er kanskje stormen Inga i 2005. Uværet kom innover Vestlandet i januar, og med en slik kraft at få hadde opplevd lignende. Stormflo og vind med orkan i kastene gjorde stor skade. Den gang hadde jeg fått båten opp i tide, men jeg husker at sjøen hadde kastet opp store steiner på kai og bakenforliggende plen. Flere av dem som bodde langs sjøen, fikk knust sjøhus, båter og kaier. Bolighus nær sjøen fikk også skader. Store steiner ble slengt opp og knuste vindu og dører. Selv kjempesteiner på moloer ble flyttet av Inga. Selv viker og havner som vanligvis er skjermet, opplevde at havet brøt seg over og gjennom det som vanligvis gir ly for havets krefter. Flere steder lå småbåter langt inne på land – kastet opp av Inga.

Stormen Inga herjer med bebyggelse. Foto: Kystbloggen

På bildet ser vi en vanligvis lun bukt nord i Åkrehamn. Brua til høyre ser ikke ut som ei bru ettersom stormfloa har tettet igjen åpningen der småbåter vanligvis kan kjøre gjennom. Kaiene ser vi ikke, og vannet river med seg alt som måtte ligge løst på kaier.

Når kommer neste storm eller orkan? Har vi allerede begynt å glemme Ingas herjinger i 2005? Med varslet klimaendring og mer ekstremvær, kan vi ikke annet enn å forberede oss på at en ny storm vil komme, og styrken og skadene vil være i et slikt omfang at også den vil få et navn. Det er ikke et spørsmål om hvorvidt den kommer – heller om når den kommer.

Denne artikkelen har 2 comments så langt!

  1. Bjørn says —

    Best å flytte opp i fjellet spør du meg. Eller inn i byen.

  2. admin says —

    Ja, faktisk! Da Inga herjet, måtte barn kjøres til og fra skolen (ja,ja – det blir de jo nesten uansett), og det var farlig å gå på kaiene ettersom stormflo og drag i sjøen kunne gå langt innover land. Fjellet er nok bedre enn enkelte byer. Tror det var passe vått på Fisketorge og på Bryggen i Bergen under Ingas herjinger.

Skriv en kommentar