Oppskrift – Bacalao mañana (lynbacalao)

Her følger oppskrift på baccalao med lettsaltet torsk; min favorittrett av torsk. Når jeg haler opp en torsk på ca. 2,5 kg, tenker jeg gjerne at “Det blir bacalao i morgen”; og derav har jeg valgt det spanske ordet mañana (i morgen) som benevnelse for retten. Oppskriften er en variant inspirert av andre oppskrifter på “lynbacalao”. Dette er en enkel rett å tilberede, og den smaker mye og godt. Se evt. film av prosessens nederst i artikkelen.

Forarbeid: Du trenger: 600 – 900 gram beinfri torskefilet. Dryss et tynt lag med salt på begge sider av filetene, og legg dem i kjøleskap til neste dag.

Ingredienser til bacalao mañana

Dagen derpå trenger du: 4 store poteter, 1,5 – 2 dl. olivenolje, 1 boks hakkede tomater, 3 ferske tomater, 2 paprika, 1,5-2 løk, en halv chili pepper, 3 fedd hvitløk, og litt pepper og salt.

Slik gjør du:

1. Sett ovnen på 200 grader

2. Hakk opp paprika og løk i store biter. Hvitløk og chili finhakkes.

3. Skrell potetene og skjær dem i skiver på ca. en halv centimeter.

4. Hell 1 dl. olivenolje i ei stekepanne og stek potetskivene ca. 2 minutter på hver side (til det dannes en svak ring i potetskivene)

Forsteking av potetskiver til bacalao

5. Legg de for-stekte potetskivene til side, og dekk dem med folie. Legg hvitløk, chili, løk og paprika oppi gryta.

6. Vend noen ganger til løken blankes, og legg så hakkede ferske tomater, tomater på boks og resten av olivenolja i gryta.

Saus til lynbacalao

7. La dette småkoke (putre) noen minutter, og rør om et par ganger. Tilsett 3 dryss med pepper og like mye salt (husk at fisken også er salt). I mellomtiden skjærer du den lettsaltede torsken i biter og legger dem med litt avstand nederst i ei ildfast form.

Lettsaltet torsk til bacalao

8. Legg potetskivene i forma og hell over sausen (eller i motsatt rekkefølge), før du setter forma i ovnen.

Ildfast form med bacalao

9. La bacalao-forma stå i ovnen i 40 – 50 minutter. Server evt. med hvitløksbaguetter.

Ferdig bacalao

10. Spis og nyt maten

Jeg bruker ulik oppskrift, alt etter hva jeg har for hånden. Nedenfor har jeg laget en liten film som kort viser de ulike delene av oppskriften.

 

Skriv en kommentar