Suksess med blogging – å arbeide med nisjer

Mange bloggere drømmer om det; å kunne skrive så godt og så engasjerende at de besøkende kommer igjen og igjen – og at de gleder seg til ditt neste innlegg. Tenk om man også lyktes i den grad at man kunne leve av det; eller i det miste ha blogging som biinntekt? Hva må så til for å etablere seg med en rimelig stor og fast lesermasse?

De fleste bloggere får mesteparten av sine besøk fra søkemotorer som plukker opp ord og ordkombinasjoner fra din blogg. Er du aktiv på bloggrevyen (eller andre pingtjenester), vil du også få besøk fra andre bloggere og “surfere” som er nysgjerring på dine innlegg. Disse kan også bli faste gjester hos deg.

Skal du opparbeide deg en fast og voksende besøksmasse, må du spesialisere deg. Når statistikken din viser en økende andel besøkende som entrer bloggen din direkte fra sin nettleser (evt. via bookmarks), er du på rett spor. Her følger noen momenter for å finne sin nisje:

1. Finn et område/emne der du har gode basiskunnskaper og helst over gjennomsnittet. Du bør også ha interesse for dette området/emnet, noe som er avgjørende for din motivasjon og kreativitet.

2. Sjekk om det er mange som blogger eller lager nettsider som omhandler ditt valgte emne. Er konkurransen stor, eller er kvaliteten på konkurrentenes nettsider så lav at du ser mulighether? Hvor mange konkurrenter du får er uvesentlig så fremt du kan overgå samtlige med din kunnskap og ditt produkt.

3. Du skal dekke et behov gjennom din blogg, enten det er et eksisterende behov i markedet eller om du må skape et behov. Fokuser på hva som er bra hos dine konkurrenter, og hva du mener de mangler.

4. Begrensninger for tema. Ikke gap over for mye. Skriver du om mynter og myntsamling, så start med det du er best på (antakelig norske mynter og evt. sedler). For myntsamlere er “norske mynter” et stort emne som kan deles opp i mange underkategorier på en blogg; krigsmynter, minnemynter, gullmynter, sedler, myntsett, o.s.v. Det kan også deles inn kronologisk etter myntserier (og konger). Her kan man også ha egne kategorier som går kjøp/salg av mynter og bytting av mynter.

5. Ikke undervurder eller gi opp poteniale i det du vil arbeide med. Vær klar over at det finnes hundrevis av engasjerte myntsamlere i Norge, og hundrevis av hobbykokker, jegere og fluefiskere som er like oppslukt av sin interesse. Vi får stadig mer fritid, og vi får stadig større mulighet til å dyrke våre interesseområder. På svært mange områder er mulighetene store – og raskt voksende.

6. Evaluer ditt arbeid fortløpende. Når bloggen er lansert, så vær varsom med å gjøre for store endringer for ofte. Ta hensyn til kommentarer og e-poster du får angående din blogg. Endringer må være godt gjennomtenkte, også med hensyn til utvidelse. Selv om du bestemmer alt, så kan innspill hjelpe deg til å gjøre bloggen enda bedre og mer brukervennlig. Legg merke til hvilke blogginnlegg som er mest lest; det vil forteller litt om hva leserne er ute etter (behov i markedet) og hva du bør vektlegge i fremtiden.

7. Ikke gi opp for lett og for tidlig. Å bygge opp en blogg, er som å bygge opp en tjeneste eller et produkt; det tar lang tid. Store selskap bruker millioner av kroner i markedsføring når nye produkter skal ut på markedet. Du bruker kanskje ingen ting, og da vil det ta måneder og år for å nå alle som kan ha interesse for ditt arbeid. Markedsføring uten å investere gjør det nødvendig at du også gjør deg kjent med hvordan du kan drive linkbygging, bruke gratis katalogtjenester, pingtjenester o.l.

8. Ha gjerne mål for bloggens vekst og inntjening. Bruk statistikk aktivt, og ha ikke for høye forventninger til inntekt. Som jeg tidligere har skrevet, bør første målsetting være å dekke utgiftene. En WordPress blogg med Adsense-annonser er et godt og enkelt utgangspunkt. Husk at 50 besøkende per dag er ganske mye for en relativt fersk blogg, og du må derfor ta takhøyde for at det kan ta flere måneder og kanskje et år før du passerer et snitt på 100.

9. Utvidig. Når du har arbeidet over tid med bloggen din, har du sikkert sett nye muligheter innenfor ditt spesialområde. Du oppdager kanskje hull i markedet og behov som ikke er dekket. Lykkes du med bloggen om “norske mynter”, vil du også vurdere mulighetene for å utvide til “nordiske mynter”. Du ser kanskje at du får besøkende fra andre land, og da vil du også vurdere om du bør begynne å skrive på engelsk. Med et perskepktiv på 2-3 år vil kjenne deg selv og din nisje så godt at du kan starte flere blogger eller gape over mer med din eksisterende blogg. Glem imidlertid ikke ditt første prosjekt. Ta vare på, og vedlikehold det du lykkes med. Det er ikke sikkert at neste prosjekt blir like vellykket.

Denne artikkelen har 4 comments så langt!

  1. lorenz says —

    Du prøver å overføre tradisjonelle økonomiske perspektiver til bloggosfæren. Dette vil ikke funke på alle områder. Jeg tenker spesielt på punkt 2: Andre bloggere som blogger om ditt tema er ikke konkurrenter, men kollegaer og i de fleste tilfelle også de mest trofaste leserne og de som legger igjen flest kommentarer på bloggen din. Jeg vil heller si: Søk likesinnede og vær med på å bygge opp og bidra til et bloggfelleskap.

  2. admin says —

    Godt poeng lorenz! Poenget mitt var at man ikke bare må herme etter andre blogger, men prøve å få et særpreg som gjør bloggen interessant og verdt et besøk – å tilby noe mer eller noe annet enn “konkurrentene”. Ordet konkurrent var her ikke ment som at man skal ta rotta på alle andre. Det er enorme muligheter og god plass på Internett. Jeg har selv linker og fått linker av “likesinnede”, og ser stor verdi i dette. Takk for konstruktiv tilbakemelding.

  3. kubonde says —

    Også bør man holde bloggen “varm” dvs. skrive litt hele tiden hvis man skal tjene penger.
    Har min blogg på sol, i en periode var jeg opp i ca 10 poster i uken da steg antall besøkende betraktelig i forhold til å skrive 5 poster i uken.

  4. admin says —

    Riktig kubonde! Også jeg prøver å skrive jevnt, og helst en post hver dag. Noen ganger skriver jeg flere, men kan da vente med å publisere dem slik at det jevnlig blir lagt ut noe nytt. Det å stadig skape nye tekster er kanskje den største utfordringen ved å drive en blogg. Du (kubonde) har, etter min mening, funnet deg en fin nisje der fotografering og kystlandskap står sentralt, og det er kanskje derfor jeg liker bloggen din så godt!? Bilder er ikke bare flott, beskrivende og illustrende, men de bidrar også til mer besøk på bloggen

Skriv en kommentar