De beste hummerplassene. Hvor sette hummerteiner?

I morgen er den store dagen, og hummersesongen 2013 åpnes for mange håpefulle. De første dagene er det trangt om plassen på de kjente hummerplassene. Vakene (blåsene) ligger tett, og frykten for å ødelegge for andres teiner og lenker fører meg som regel til å sette en plass der det aldri har vært en hummer. Eldre fiskere har fortalt meg om hummerplassene som gav så rikt utbytte i etterkrigsårene,… men det var den gang, og jeg har hatt fraværende resultat på disse områdene.

fiskeplass for hummerNå er ikke hummeren like tallrik, og det er antakelig lagt flere teiner enn hummer i sjøen. I år skal jeg igjen prøve meg etter hummeren. Jeg kunne vært litt sleip og satt ut et garn eller noe annet lovlig for å “holde opptatt” på de plassene jeg tidligere har fått hummer (bl.a. langs moloer). Det hadde det ikke vært så mye å utsette på, men jeg er ikke desperat. Dessuten synes jeg at alle skal følge spillereglene i dette fisket. Derfor ender jeg som regel opp med å være for seint ute første dagen (etter jobb), eller senere å fiske på oppfiskede hummerfelt. Ofte er det også været som hindrer setting på ønsket plass.

bilde av hummer

Med fem biltema-teiner skal jeg denne høsten heller “forske” meg frem til nye plasser – hummerplasser som ikke er tettpakket med kuler og blåser. Selv om det er torskerusene som har hovedfokus fremover, så hadde det vært hyggelig med et hummermåltid. En stor, eller to små hummere gjør susen, men å fange dem er jo den store utfordringen når kampen om plassene er så hard som den er. Derfor blir det studering av karter, og Google sine kart er ofte på monitoren. Jeg har jo fisket mye med andre redskaper i mine nærområder, og har derfor blitt godt kjent med grunner og bunnforhold. Utfordringen blir da å plukke ut plasser med stein- eller fjell-grunn. Disse skal helst være sørvendt, og trenger ikke være dype. Dessuten må de ikke ligge for utsatt til her ute i havgapet – teinene skal jo hales opp også.

Teinene er nå rigget klare med nye agnposer som jeg har laget av not-stykker. Det orginale tauverket som fulgte med teinene var svekket, og er derfor skiftet ut. Makrell og avskjær fra torsk ligger i saltlake i ei bøtte; og rusefiske vil nok forsyne meg med mer agn utover i oktober. Her på Kystbloggen har det kommet inn mange gode tips om hummer-ang, men akkurat denne delen av fisket er kanskje ikke så avgjørende for om man får fangst. Derfor er fokus nå heller rettet mot hvor redskapen settes.  Tidligere har jeg satt teinen i lenker med 3 teiner i hver lenke. I år skal jeg sette dem enkeltvis, og en liten ile-stein er festet der tauet går opp til vaket (blåsa/kula). Jeg vil at de ganske lette teinene skal ligge i ro på bunn. De andre teinene mine (som er mye tyngre) får kanskje fri denne høsten. Biltema-teinene har fått fangst tidligere, og de er lette å arbeide med når jeg samtidig skal arbeide med ruser. Det finnes også en eldre post her på Kystbloggen angående ulike typer hummerteiner.

Om jeg finner nye plasser, og om jeg får hummer, gjenstår å se. Kom gjerne med tips og egne erfaringer i kommentarfeltet.

Denne artikkelen har 24 comments så langt!

  1. Torbjørn SJ says —

    Da er de første fem teinene satt, derav to stk Biltema (som beskrevet i denne bloggen) og tre stk “vestlandsteiner” (skotteteine). Plassert på dybder varierende fra 8-16 meter i “steinur”/blokkstein. Så vil tiden vise om det bor noen der… 🙂 Artig å være en del av armadaen av ymse fartøyer som la ut fra Kopervik omegn i mårres! Best av alt – de ligger slik til at de er under kontinuerlig oppsyn mtp sjørøveri 🙂

  2. Kystbloggen says —

    Lykke til i morgen Torbjørn! Kopervik er jo et glimrende utgangspunkt for teinefiske når været er så usikkert som det er de neste dagene. Her vest på Åkra har værmeldingen heldigvis avlyst kulingen i morgen, og derfor regner jeg med å sette ut 5 teiner (og 5 ruser) i ettermiddag. Teinene skal settes på fjellbunn i områder jeg aldri før har satt teiner, så jeg er ikke så veldig optimistisk angående resultatet. Likevel spennende å prøve nye plasser.

    En oppdatering etter å ha satt ut redskap i nydelig høstvær: Her står ruser og teiner 1. oktober.

  3. Torbjørn SJ says —

    Da har jeg og fadern svetta litt, altfor tett oppi fjæresteinene og med litt mer enn planlagt pålandsvind.. Null kardinaler, men krabben hadde funnet veien inn. Påfyll av agn og noen små geografiske justeringer, så er vi klare igjen for morgendagen!

  4. Terje says —

    Første trekk med gammeldagse treteiner i dag. Resultat 2 hummer og en skau med krabber. (kastet mange ut igjen).
    I fjor fikk jeg 3 hummer i en teine x 2. I tillegg 3 rognhummer som selvfølgelig ble satt ut igjen. I år var det ikke noen rognhummer å spore. Heldigvis??? Eller kanskje er det ett dårlig tegn. Håper i allefall at ALLE bestemmer seg for å sette ut rognhummer igjen. All rogn er befruktet og gir oss mange nye hummer vi kan glede oss over å fiske. Skitt fiske alle sammen.

  5. Kystbloggen says —

    Gratulerer med hummer Terje. Enig i oppfordringen til å følge spillereglene under fisket. Skal ut og hale teiner i ettermiddag (i litt mye vind – som Torbjørn SJ også har erfart) uten for store forventninger. Skal fortelle hvordan resultatet blir.

    Da er jeg vel hjemme etter en kort tur på sjøen. Å sette i sørvendt bukt var ikke ideelt når det var liten kuling fra sørøst. Fikk opp tre av fem teiner: Kun krabbe. De to siste teinene lå for nære land til at jeg ville risikere båt og bruk. Det samme gjaldt rusene. Sjekket to av fem, og det blir lyr til middag i morgen. De tre andre lå for vanskelig til i vinden og med tung sjø fra vest. De tre teinene jeg trakk opp, ble ikke satt ut ettersom det ikke var mulig å sette dem på skikkelig måte i vinden. En dårlig start på oktober.

  6. rognkjeksen says —

    Fikk 3 hummer på første trekket på 6 teiner. (skotteteiner). Veldig fornøyd med det:). Fikk også bare 3 krabber,så ser ut som krabbene ikke er like begeistret for agnet:). Bruker en blanding av makrell og berggylte som har ligget i litt salt i en uke og to. Ingen rognhummer denne gang,selv om alle hummerene var hunn. I fjor fikk jeg en overvekt av rognhummere i løpet av sesongen,så blir spennende og se hvordan det blir i år.

  7. Kystbloggen says —

    Grattis Rognkjeksen! Kjekt å høre at noen får ønsket fangst allerede første dagen. 3 hummer er jo supert på 6 teiner! Her vest er det meldt kuling de neste dagene, så mine to siste teiner (som ligger meget nære land) må kanskje ligge i sjøen til lørdag. Men, hummersesongen er ennå ung.

  8. fredrik says —

    Ser ikke så lovende ut med været nei. Sitter her ved Tungenes (Randaberg) og hører på vinden som blåser opp, men satser på trekke i morgen.

    3 godkjente første dag og null i går er godkjent på 8 teiner, men konkurransen er stor. Jeg har aldri før sett så mange hummerteiner mellom Tungenes og Kvitsøy.

    Merker dere andre at det er flere teiner i år?

  9. Kystbloggen says —

    Var ute og fikk opp de to siste teinene i dag. Ingen fangst, og lite redskap i sjøen. Kulingen har nok gjort at flere enn meg har tatt en pause. Sjekket teinene ettersom to av dem var helt tomme og uten agn. Det viste seg at det var åpninger jeg ikke visste om. På Biltema-teinene er det en skjøt i notsykket mellom kalven og selve teina. Denn skjøten var gått opp, og jeg fant og lappet sammen fire slike hull. Teinene er noen år gamle nå, så det er verdt å sjekke dem grundig og ofte ettersom disse hullene ikke er lette å se.
    Grattis med hummer Fredrik! Spennende å få høre om hvordan det går med andres hummerjakt.

  10. Kystbloggen says —

    Fikk ut teinene i går, og den første hummeren er sikret. Den ble tatt på 13 meters dyp i bergskråning og holdt akkurat minstemålet.
    Hummer

  11. Torbjørn SJ says —

    Da var de to første over minstemål (27 og 29 cm) og uten rogn, sikret fredags kvelden like før mørkets frembrudd. Det tok ca. 1 time fra de ble dratt over rekka, til de lå ferdig tilberedt på spisebordet med egnet tilbehør. God og kortreist mat av ypperste kvalitet.

    Begge ble tatt i skotteteine på henholdsvis 12 og 18 meters dybde, i skrånende “steinur”.

    De to teinene fra Biltema har så langt “bare” bidratt med mer agn. Sist en forskrekket lyr på nærmere 2 kg…

  12. Kystbloggen says —

    Gratulerer med flott hummerfangst (og fin lyr). Har 3 teiner ute (og 6 ruser og et toggegarn), så det blir en interessant dag i morgen. Teinene er satt der jeg fikk fangst i dag: sørvendt fjellskråning 12 – 14 meters dyp. Agnet består av stinkende og salt makrell og avskjær fra torsk og lyr.

  13. Kystbloggen says —

    Det ble hummer i dag også. Var litt skeptisk ettersom jeg bare hadde tre teiner i sjøen, men det ble fangst likevel. 31,5 cm, tatt i biltema-teine. Jeg har laget en egen artikkel om Biltema-teinene og de justeringer og erfaringer jeg har med denne type teine.
    Hummer på 31,5 cm

  14. rognkjeksen says —

    Fikk 3 stk i dag. På 31, 35 og 38 cm. den største var med rogn. Har til nå fått 13 stk. Av disse har kun 2 stk hatt rogn. Og en som var undermåls. Har fått en stor overvekt av hunnhummer. Store også. Den største på 42 cm og 2 stk på 40 cm. I fjor fikk jeg en overvekt av rognhummere. Jeg fisker mye av di samme plassene som i fjor,så tror jeg har fått noen av de hummerne som hadde rogn i fjor på ny i år;)

  15. Kystbloggen says —

    Gratulerer med supert resultat, og noen store kardinaler. Ser ut som om du har funnet en meget god hummerplass :)I tillegg vil jo rognhummeren forsyne deg med nye individ i fremtiden.

  16. Kystbloggen says —

    Hadde mitt siste teinehal i dag. Hadde litt agn igjen og kastet ut 4 biltema-teiner litt på måfå; mest for å bli kvitt stanken av agnet som har ligget lenge i ei bøtte på kaien. Det var med stor glede og like stor overraskelse at det ble en hummer på en ny plass. Det ble en dame på 31,5 cm.
    Hummer - dame 31,5 cm

  17. Trond says —

    Hei. jeg er en meget ivrig fisker, fisker mye med teiner å liner, men nå for tiden har jeg blitt opptatt av hummerfiske, har aldri fått så dette har utviklet seg til en drøm¨å få, så jeg lurer litt på om sild er bra agn? anbefales det att jeg legger den i salt over en stund? jeg har noen moloer rundt meg, som det er bra med steinfylling rundt, lønner det seg å prøve å få disse teinene ca midt i fyllingen? eller helt neders, sjøen er klår i fin så ser skråningen nedover fyllingen, jeg kjøpte biltema teiner. 4 stk. stor hilsen fra Hitra. – Trond

  18. Kystbloggen says —

    Hei Trond. Ja, hummerfiske er spennende. Vet ikke om sild er det rette, men det kan jo fungere like godt. Bruker selv torskehoder og makrell (som har ligget noen dager i saltlake). Angående agn er det mange tips på posten om Agn til hummerteiner. På finværsdager er det lurt å sjekke bunnen slik du sier, og da kan du også se hvordan teinene lander. Har fått hummer midt i en skråning på en molo, men teina ligger sikkert bedre nedenfor fyllingen. I kanten mot fyllingen, i fjellskråninger eller på fjellhyller inntil fjellvegger er gode plasser. Lykke til, og fortell gjerne hvordan det går.

  19. Trond says —

    Hei igjen hummerfiskere 🙂 ja i dag dro jeg opp mine 4 stk biltema teiner ifra moloskråningen, ca 10 m dybde,
    å sannelig, nå kan jeg kalle meg hummerfisker, fikk en stor hummer, 41 cm fra nese å bak til midten på bakflapsen, total lengde 62 cm, skal si det vart tatt bilder å stor jubel på sjøen, nå fikk jeg blod på tann å gleder meg til neste dragning om fredagen. agn var gammel halv spist sild fra krabbeteiner. jeg har lagt sild i saltlake som jeg skal teste ut om noen dager. hvordan gjør dere det når det skal fryses ned hummer? koker den først? har hørt att noen legger den levende i fryser? takk for en flott side. Hilsen fra Hitra – Trond

  20. Kystbloggen says —

    Grattis med fine fangster AGNes og Trond. Hummer på over 40 cm er jo imponerende. Var usikker på om kalvene til Biltemateinene var en begrensning for så store dyr, men nå er det håp 🙂 Virker som om hummeren går grunt for tiden. Min siste fikk jeg på 9 meters dyp, mens de andre ble tatt på 13-15 meters dyo. Angående lagring, så er det best å ha den levende i ei kiste. Vet om noen som legger den levende i fryseboksen for best resultat når levende-lagring ikke er et alternativ. Andre koker den, og fryser den i kokekraft. Tør ikke å si hva som er best.

  21. AGNes says —

    Noen som har tips til billig og enkel samletein med mulighet for låsing? Er litt usikker på om oppbevaring i samleteine er noe som passer min situasjon med lånt båtplass sammen med flere andre båter. Har hørt om flere som har opplevd tyveri fra samleteiner. Etter det jeg forstår gir regelverket rom for å oppbevare hummer levende i merket samleteine frem til 1.januar.
    Det kan bety mulighet for fersk, nykokt hummer til jul, som heilt sikker smaker bedre enn kokt og frossen hummer. Har erfart at kokt og frossen hummer i brødpose/plaspose fungerer greit til 1-2 mnd ut på nyåret. Har i år frosset ned noe av fangsten i store melkekartonger med kraft fra kokingen. Spent på resultatet til Jul.

  22. Kystbloggen says —

    Her følger bilder av hummeren til Trond. En hummer som ruver godt i Biltema-teina
    hummer
    hummer bilde
    hummer foto
    Ettersom dette ikke er et forum, så er det ikke mulig for lesere å publisere bilder. Det er likefullt flott å få se bilder av andres hummerfangst. Ønsker du å dele bilder av fangsten, så kan de sendes til fiskeri(a)fiskeri.no og bli publisert som vist her.

  23. Torbjørn SJ says —

    Gratulerer! Ekstremt motiverende å se at slike beist KAN dukke opp! Her kom nordavinden brått og brutalt, så da utgikk turen ut for å røkte teiner i dag. Jeg har imidlertid andre hobbyer som passer høstmørket og dårlig fiskevær godt – så nå står det 25 liter hveteøl “på kok”, som forhåpentlig kan akkompagnere hummern på et senere tidspunkt. Kortreist mat og drikke 🙂

  24. Kystbloggen says —

    På grunn av mye spam er kommentarfeltet på eldre poster stengt, men spørsmål og erfaringer angående hummerplasser m.m. kan diskuteres i kommentarfeltet på posten om hummerfiske i 2014.

Skriv en kommentar