Hummerteine fra Biltema – et godt alternativ

Denne sesongen fisker jeg kun hummer med teiner fra Biltema. På vestsiden av Karmøy er det sjeldent rolig hav og lite vind når hummerfisket starter, og derfor ønsker jeg teiner som er lette å jobbe med når man jobber nære holmer og skjær. Lette hummerteiner er jo ikke noe pluss når bølger og strøm skaper bevegelser i vannet, og derfor setter jeg dem innaskjærs (selv om det heller ikke er helt rolig der).

Hummer i Biltema-teine

Jeg må vedgå at jeg har gjort visse justeringer på hummerteinene fra Biltema. Agn-posen er byttet ut til en større som jeg har laget selv av not-stykker. Dermed er det bedre plass til agn, og det går gjerne en hel makrell samt et fiskehode eller avskjær fra annen fisk. Agnet har ligget en uke i lett saltlake. Ja, agnet er viktig, og jeg har erfart at man ikke må spare på godsakene for å lokke hummeren til teina.

Hummer under minstemål For et par dager siden fikk jeg en hummer som var litt for liten. Jeg hadde glemt måle-redskap, og tok derfor hummeren med til lands for måling. Den viste seg å være 23,5 cm. Dette betyr utsett på samme sted som den ble tatt. Ettersom det begynte å mørkne, la jeg hummeren i ei Biltema-teine som ikke var i bruk. Med hummeren og teina utenfor kaien, var det spennende å observere hvordan hummeren forsøkte å finne en vei ut av teina (bildet over). Den saumfarte bunnpartiet før den svømte opp mot taket der den undersøkte hver kvadratcentimeter av sidevegger og tak. Mørket falt på, og jeg var spent på om den fant veien ut gjennom kalvene på Biltema-teina.

Dagen etter lå hummeren fremdeles i teina, og jeg tar dette som et godt tegn på at kalvene i hummerteina er ganske så genialt formet og plassert. Hummeren ble tatt med ut til fangststedet og sluppet ut. Jeg hadde satt ei teine akkurat på samme plassen, så den bør finne veien hjem. Da teina ble halt opp, ble det raskt høy puls ombord.

Hummer på 31,5 cm

I teina lå det en flott hummer sammen med et titalls krabber. Dette betyr nok at hummeren kom først inn ettersom den ikke liker å gå i teiner som inneholder krabber. Med kun tre Biltema-teiner i sjøen, var dette et meget hyggelig resultat. Hummeren målte 31,5 cm. og er antakelig den største jeg har fått (bildet over). Med bare fem Biltema-teiner som innsats var jeg litt skeptisk til årets sesong, men jeg er nå overbevist om at disse hummerteinene gjør jobben.

En annen justering jeg har gjort, er at jeg fester en liten stein på ile-tauet ca. 1,5 meter fra teina. Dette har jeg gjort for at teina skal få ligge helt i ro på bunn. Rykk og bevegelser i blåsa og i iletauet vil da stoppes av steinen. Teina sitt tauverk og selve teina vil da ikke påvirkes av bevegelser i reisingen. Jeg har også en taustump med en kork som er festet på toppen av teina. Dette for å hjelpe den å “lande” rett vei.

Når det gjelder vedlikehold av teinene, har jeg skiftet tauverket som skal festes til reisingen (et hvitt tau som strekker seg fra undersiden av teina), og jeg har måttet bøte på åpninger i sømmen mellom kalven og teine-veggen. Ettersom jeg ikke stoler helt på klipse-mekanismen som skal lukke teine, sikrer jeg at den er lukket med en kort taustump som jeg knyter rundt de to delene (evt. bruke strips).

Biltema hummerteine

For dem som er alene på sjøen i en liten og åpen båt, må jeg si at Biltema-teinene er et meget godt redskap under hummerfiske. Men, jeg ville ha gjort de justeringene som jeg har nevnt. Andre, som har større båt, spill, og er flere ombord vil nok sverge til (og tjene på å bruke) skotte-teiner og andre tyngre teiner. Lykke til med hummerfiske, og del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet.

Denne artikkelen har 2 comments så langt!

 1. Torbjørn SJ says —

  Gratulerer med flott fangst! Jeg har to slike Biltemateiner selv, men er litt skeptisk til så store og lavt monterte kalver. Sikkert ubegrunnet. 🙂 Masete å etterfylle agn også. Har kun fått fisk (agn) i disse så langt.

  Hadde dykker med ut i dag, for å redde den ene skotteteina som satt fast på bunn. Fikk bekreftet at området så ypperlig ut. Så det blir spennende å se i fortsettelsen 🙂

 2. Kystbloggen says —

  Takker Torbjørn. Ja, skal vedgå at jeg også har vært skeptisk til kalvene, og derfor var det spennende å observere hummeren som ikke klarte å flykte fra teina. Agnposene kan med fordel skiftes ut (noe jeg har gjort).

  Lykke til med hummerfisket! Skotte-teinene er jo “bankers” i dette fisket, og når du har funnet gode bunnforhold også, så er det bare å krysse fingrene 🙂 Ingen fangst på meg i dag; bare krabbe.

  Gikk litt tom for agn også, men nå ligger et par berggyltskrotter, noen torskehoder og en håndfull makrell i agnbøtta som i stadig større grad lukter død og fordervelse. Ingen teiner ute i natt. Gode værmeldinger til helga her vest, så da er det på`an igjen.

Skriv en kommentar