Skiidrett og forurensning

Etter å ha spasert hjem fra jobb i kuling og regn, stod jeg fornøyd og brettet melkekartonger på kjøkkenet. Jeg hadde allerede tatt en runde i huset for å sjekke at det ikke sto på noen unødvendige lys. Uten å ha mulighet til å se skisprinten i helga, måtte jeg nøye meg med et opptak. Det var da det skjedde:

Mens jeg la den siste melkekartongen pent oppi en annen, hørte jeg kommentatoren fortelle at; for å avvikle skirennet i Dusseldorf hadde man fått tilkjørt to hundre lastebillass med snø!!! Hva! Her i Norge gjør vi alt for å spare miljøet for unødige utslipp. Vi selger sågar oljen dyrt for å hindre at de fattige i verden også skal forurense med fossilt brennstoff. Imens spyr man ut enorme megder eksos i andre land; bare for å kjøre snø! De gjør det sågar i idrettens navn. I tillegg kommer utslipp og svevestøv fra tusenvis av biler, busser og andre kjøretøy som hører med for å frakte deltakere og tilskuere til skiarenaen.

Det var med blandede følelser jeg fulgte skirennet, og jeg ble stadig distrahert av tanken på all CO2-en utøverne pustet ut mens de strevde seg gjennom løypa – runde etter runde. Fly- og skipstrafikk betaler sine avgifter, men nå bør det også vurderes å la idretten betale en CO2- eller NOX-avgift; og den bør være noxå høy.

Denne artikkelen har 3 comments så langt!

  1. Magnar says —

    Artig perspektiv!

  2. Esquil says —

    husk at düsseldorf ligger i ruhrgebiet, som er masse industribyer som henger sammen, og at lufta der er så tjukk av dritt fra før av at co2-en egentlig ikke har noen annen plass å dra enn å legge seg på bakken igjen…

  3. admin says —

    Takk! Jeg har altså litt rett… selv om det da virker som om skisporten ikke er hovedproblemet i området.

Skriv en kommentar