Å dorge etter makrell med runddorg/atomdorg

Å bruke runddorg var vanlig på Vestlandet for noen tiår tilbake. Den ble brukt bådet til sei, lyr og makrell, men maskinell dorging har for lengst overtatt hos yrkesfiskerne. Ikke mange fritidsfiskere bruker runddorg i våre dager, men den er et meget effektivt fiskeredskap som du gjerne må prøve. Under makrelldorging er action-faktoren høy.

Runddorg til makrell. Ca 50 krok. Foto: Kystbloggen

Jeg lagde mi første runddorg for 12 år siden, og den er like fiskelig i dag. Mi runddorg består av 40-50 kroker, gummi til å bekle dem med, 6 blylodd, snøre (sen) og svivler med hempe. Hvor lang dorga skal være, bestemmer du selv. Mi dorg er laget for makrellfiske. Den er derfor ikke så lang, men har mange kroker. Jeg har 10-12 kroker i hvert strekk med halvannen til to meter mellom hver krok. Deretter følger et blysøkke. Neste strekk består av like mange kroker og et blylodd med hempe i enden. Du bør ha minst 4 slike lengder som du skjøter sammen.

Slik brukes dorga. Foto: Kystbloggen

Når dorga er satt ut, er alle delene hempet sammen til en stor sirke. Til å holde dorga ute fra båten, bruker jeg ei trestang med en garnring i enden. Denne kan godt stikke minst to meter ut fra båten. Dorga går ut på babord side, mens jeg styrer båten og haler inn snøre på styrbord side. Når jeg haler inn, går snøret (kroker og lodd) forbi meg og ut igjen i sjøen gjennom garnringen (som du ser på bildet over). Det er alltså alltid ca. 40 kroker i sjøen og det er “ingen ende” på dorga.

Makrell på runddorg. Foto: Kystbloggen

Når du først treffer makrelle, er det bare å hale inn. Den biter gjerne på begge sider av dorga, så det vil rykke i begge ender av snøret. Likevel må du bare hale inn uten å sakke av på farten. Det er ganske vilt når det er 15-20 makreller på dorga, og du hiver inn fisk etter fisk, og det synes aldri å tar slutt. Jo flere fisker som biter på, dess viktigere er du at du holder god fart på båten. Hvis makrellen får rom/slakk til å svømme fra ene enden av dorga og hekter seg til den andre; da har du en vase med fisk, lodd, kroker og snøre som du aldri har sett maken til.

Av erfaring er runddorga i sjøen fra 15 minutter til 2 timer hver sommer/høst. Treffer du en makrellstim, haler du opp flere titalls fisker på få minutter. Når du har fått nok, hekter du av et blylodd, og starter å sule snøret inn på ei trove (eller fjøl – som på øverste bilde). Når du har fått inn en del av snøret, kan du slippe ut andre enden og hale opp resten som et vanlig fiskesnøre. Alt må selvsagt erfares og læres, men dette kan absolutt anbefales. Du må gjerne ha større avstand mellom krokene og bruke færre kroker. Det viktigste er imidlertid å få snøret godt ut fra båten på babord side (mer enn det jeg har på nest øverste bilde).

Denne artikkelen har 26 comments så langt!

 1. John A says —

  Hvorfor 6 lodd? Det er vel bare 4 lodd dersom du bruker 4 strekk med 10-12 kroker?

  PS! Veldig fin blogg!

 2. Kystbloggen says —

  Forstår spørsmålet ettersom tallet på lodd ikke stemmer med antall kroker. På mi rundorg er det omlag 50 kroker, og da ca. 10 kroker i hvert strekk. Det skal nok derfor være 5 lodd som er det korrekte for mi dorgs vedkommende. Er ikke 100 % sikker ettersom dorga ligger i båten i skrivende stund.

 3. John A says —

  Takk for svar, skal prøve min i helga.

 4. Kystbloggen says —

  Håper du lykkes! Bruk gjerne kommentarfeltet her ti å fortell om resultatet og dine erfaringer med dorga.

 5. John A says —

  Dorga fungerte utmerket. Fikk ca 60 makrell på vei hjem etter å ha satt garn lørdag. Fisket vel ca 1 time. Måtte ha ganske god fart for å få loddene gjennom garnringen, men den fisket alikevel. Jeg brukte 225g lodd med 10 kroker på hvert strekk med 1 favn mellom hver krok. Tror 100g lodd med 5 kroker mellom hvert lodd hadde fungert enda bedre.

 6. Kystbloggen says —

  Gratulerer! Det med farten må man prøve seg litt frem på. Lav fart gjør at loddene lett stopper opp i garnringen (som du sier), og så er det lettere å få “vase” dersom makrellen renner fra den ene siden til den andre.

 7. Geir says —

  Er det slik å skjønne at du har stag ut kun på barbord side, eller også på styrbord?
  Fra mine kontakter mener jeg å ha hørt man har brukt stålrør på tvers av båten i stedet for stang med ganrring…kommentar?

 8. Kystbloggen says —

  Ja, jeg har stag kun på babord side. Mulighetene for å løse en slik fiskemetode er jo mange, men jeg har erfart at når man best kontroll med snøret (å nå det) når det er tett inntil båten på styrbord side der jeg også hele tiden holder fast i snøret. Dersom jeg må slippe snøret, bare legger jeg det på utsiden av åregaffelen. Nærhet til snøret er spesielt greit når jeg er alene og fisker med runddorg. Tror dessuten at det ikke er like lett å få dorga til å rotere (gå ut gjennom ringene) dersom den må gjennom to ringer som står på tvers for hverandre. Man må ikke bruke samme materialvalg som jeg har valgt. Man kan sikkert lykkes med stålrør eller ei nedløpsrenne som snøret går gjennom. Fordelen med garnringene er at de er så tykke at krokene ikke klarer å feste seg på dem, eller hukke seg fast i kanter.

 9. Geir says —

  Har du hatt noen problemer med utras, altså at det tar mye eller stor fisk på babord side og dermed raser ut snøre på tvers av båten…gamlinger jeg snakket med sier en del folk har skadet seg når feks en kveite har tatt seien og snøre løper over båten…

 10. Kystbloggen says —

  Nei, ingen problemer med utras. Ofte biter det på begge sider av båten, og snøret står da stille. Ellers er det jo jevnt med lodd på snøret, og fart på båten. Det kan være tungt å dra når det er mye fisk, men snøret løper ikke løpsk. Skal ikke uttale meg om kveite på runddorg, men det er lov å drømme!

 11. Johnny says —

  Hei.
  Hvis denne siden fremdeles er i bruk…..???? Er det mulig å få en enkel skisse og en beskrivelse av en runddorg??

 12. Kystbloggen says —

  Ja, denne siden er i bruk, men datoene som vises er helt på tryne 🙂
  Har tegnet opp en skisse (sett ovenfra) som viser runddorg slik jeg rigger den. Antall kroker o.s.v. står jo beskrevet i innlegget mitt.
  Beskrivelse av runddorg

 13. Johnny says —

  Hei. Takk for skissen. Roterer den av seg selv eller må du manuelt dra den rundt?

 14. Johnny says —

  Og ett spørsmål til.. Hvor tunge må blylodda være for å få riktig dybde?

 15. Kystbloggen says —

  Runddorga roterer ikke av seg selv. Når fisken biter, drar du inn og passer på at snøret går ut bak deg og gjennom ringen på motsatt side. Blyloddene er vanlige lodd med fester i hver ende; slike man bruker til vanlig dorg med forsyn. Husker ikke vekta akkurat nå, men se størrelsen på bildet av runddorg øverst i posten.

 16. Johnny says —

  Hei,
  Har laget en , men har modernisert den litt.. Bruker en liten elektrisk motor med et gummihjul til å dra den rundt. Den virker utrolig bra. Selve dorga err vel 60 meter lang og roterer hele tiden. Bare å plukke av fisken ettersom den blir matet ombord i båten.

 17. Mye pir på kysten - Kystbloggen says —

  […] både krok og teiner. Ettersom den synes å stå mer spredt nå, blir det vel å rigge seg til med runddorg neste […]

 18. oddbjørn says —

  Hei, Johnny, har du et bilde av den motorisert dorga di?? Er veldig interessert i å lage noe lignende:-)

 19. Johnny says —

  Send meg mailadressen så skal jeg sende deg en liten video.

 20. Kystbloggen says —

  Endelig litt action her på Karmøy. Fant frem runddorga i dag i håp om at makrellen og piren hadde trukket nærmere land i litt større mengder enn tidligere. Det hadde den, og etter en kort time var det nok til å slutte av fisket.
  Runddorg 2013
  Runddorg
  Båt med makrell

 21. John Arild says —

  Hei Johnny,

  Kan du laste opp videoen av den motoriserte runddorga til youtube og legge inn link her?

  Takker!

 22. Johnny says —

  http://m.youtube.com/watch?feature=em-upload_owner&v=gHTFmD_Y8xY&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3DgHTFmD_Y8xY%26feature%3Dem-upload_owner

 23. John Arild says —

  @Johnny,

  Tydeligvis noen som er mer kreative enn meg.
  Det der må jeg prøve å få til!

  Hvilken el-motor er det du har brukt?

 24. Johnny says —

  Det er en 12 volt motor fra en liten El. Bil

 25. John Arild says —

  OK, får vel finne meg en gammel vindusviskermotor.

 26. Kystbloggen says —

  Les mer om Johnnys maskindrevne runddorg i denne artikkelen.

Skriv en kommentar