“Hillersøy” får historisk størjekvote

Etter en ganske lang saksgang er det nå bestemt at det blir Tore Hillersøy som får æren av å innlede en ny æra i det norske størjefiske.  Kvoten er på 30 tonn, og er like mye et forsøksfiske som en start på et kommersielt fiske. Størjefiske har tidligere vært sett på som kystens store sjansespill, og dette gjelder minst like mye i vår tid.

hillsersøyI fjor hadde vi en rekord i antall observasjoner av makrellstørje, og det ble også tatt en utilsiktet fangst. I tillegg ble størje fotografert ved Værlandet/Bulandet. Likevel er det ingen selvfølge at makrellstørja blir å se langs kysten dette året. Økonomien i dette fisket er derfor meget usikker, og vi har mye å lære når det gjelder fangstbehandling, logistikk og markedet.  Nye erfaringer skal gjøres, og på sikt er det håp om at størjefiske igjen skal bli et årvisst og lønnsomt fiskeri.

Det var hard og tett kamp om å få rettighet til Norges første størjekvote, og blant søkerene var det mange med god erfaring fra den tidligere epoken i størjefiskets historie. Dette gjelder også i høyeste grad for Hillersøy som nå kan se fremt til atter en gang å hale størjenota ombord. Størjefiske handler mye om tilfeldigheter, men man må også ha den erfaring og de ferdigheter som skal til for å få størja i nota. Dermed er det bare å gratulere Hillersøy og ønske lykke til med innledningen av en ny epoke i størjefisket.  Foto: scanfishphoto.com.

Nedenfor ser vi en en annen sogning (“Basholm”) hive opp makrellstørje fra nota for over 40 år siden. Filmet av Edvard Norheim.

Skriv en kommentar