Mulige størjesyner på Vestlandet

Det er kommet flere interessante meldinger om observasjoner som kan omhandle makrellstørje. Den ene observasjonen ble gjort øst for Stord, tett inne ved Halsnøy (ved Sjoholmane). Her er en av beskrivelsene Havforskningsinstituttet fikk inn i slutten av mars:

“Eg såg i allefall 3 samtidig. Fiskane var større enn nisene, hadde mykje meir fart og «skrapte» langs overflata i tillegg til å nokre gongar vera i lufta. Det heile var over i løpet av 5-8 sekundar. Klokkeslett var ca 09:30. Eit større antal niser befant seg i området frå ca 08:30 fram til ca 10:00 då dei trekte vestover og ut av syne frå meg”.

Hvis det viser seg at det virkelig er makrellstørje man har observert i området, vil det være en svært uvanlig – bortimot en sensasjonell – begivenhet. Størja har i tidligere tider forlatt kysten i oktober. Vinterstid forventes det at vannet utenfor vår kyst er for kaldt for størja. I høst er det gjort flere sikre observasjoner av makrellstørje langs kysten, og bildet nedenfor viser en av dem (Se evt. flere bilder av makrellstørje i høst).

Makrellstørje i Norge

I 2010 fikk kysten besøk av en annen varmekjær art; stripet pelamide (bonito). Man hadde ikke forventet at denne ville bli lenge ved kysten, og det vekket en viss undring da disse ble fanget også utover vinteren. Fangster av samme art i 2011 åpner dermed for spørsmål om fiskene hadde overvintret langs Norskekysten.

Er det mulig at også makrellstørja takler havtemperaturene vi har hatt langs Norskekysten denne vinteren? Størjas vandring styres også i stor grad av mattilgang, og på denne tiden har vårgytende sild holdt seg ved kysten. Niser er et vanlig syn, og andre arter av småhval (delfiner) kan selvsagt føre til “feilobservasjoner” av makrellstørje.

Det ville uansett vært svært interessant å få vite om andre har sett noe som kan være makrellstørje langs kysten i vinter (og utover våren). Sikre bevis på dette, vil være viktig både for forskning og forvaltning av makrellstørje i våre farvann, spesielt nå som vi har åpnet for fangst av størje. Har du informasjon,  så kontakt Havforskningsinstituttet eller bruk kommentarfeltet under denne artikkelen.

Skriv en kommentar