De fire største haiene i Norge

Haier finnes i alle verdenshav og på de fleste dyp. Også utenfor Norge har vi flere arter, og noen av dem er skikkelig store. Her følger en kort og enkel oversikt over hva du eventuelt kan være redd for når du bader.

Den største haien i Nord-Atlanteren er brugda (Cetorhinus maximus). Den kan bli over 13 meter lang. Brugda er en fredelig hai som lever av plankton og andre smådyr som driver i de øvre vannmassene. Den svømmer med munnen åpen, og bruker gjellene til å sile ut næring fra havet. De siste tiårene er det blitt stadig færre brugder i Nordsjøen, og den er nå fredet. Brugdefangst var et utbredt fiskeri i Norge frem til 1980-tallet.

Brugdefangst i Norge. Foto: Lorentz Rolfsnes

Håbrann (lamna nasus) er en slank og hurtigsvømmende hai. Den finnes utenfor Norskekysten, og i Norge ble det tidligere drevet et spesialisert fiske etter håbrann i Nordsjøen. Håbrannen har et mer klassisk hai-utseende, og har et imponerende og fryktinngytende tannsett. Den kan bli 3,5 meter lang, men er ikke farlig for mennesker. Også denne arten blir det stadig færre av i våre farvann.

Håbrann. Foto utlånt av Tordis Rasmussen

Håkjerring (Somniosus microcephalus) er en stor hai som lever på store havdyp og i våre dype fjorder. Den kan bli hele syv meter lang, og er altetende. Ettersom den lever på store dyp, er den aldri i konflikt med mennesker. Håkjerring er en yndet motstander for sportsfiskere. Det fiskes da på store dyp med stort og sterk luktende agn. Tidligere ble den fisket av yrkesfiskere som gjorde seg nytte av oljen som ble kokt ut av den store levra.

Håkjerring har også skapt problemer for linefiske i enkelte områder, og da ble det drevet et målrettet fiske får å redusere bestanden. Bildet nedenfor viser ei håkjerring.

Pigghå (Squalus acanthias) er den vanligste haien i Norge. Den er vanlig å få på line i fjordene, og den har fått navnet etter de giftige piggene som sitter foran hver av ryggfinnene. Pigghåen kan bli 1,2 meter lang. Også denne har skarpe tenner, men verken tenner eller giftpiggene er farlige for mennesker.

Denne artikkelen har 5 comments så langt!

  1. Genese says —

    Så lærte jeg noe nytt i dag også.

  2. johan says —

    fy s

  3. georg says —

    wææææ, scary. e it redd for hai nei. kona vart bitten av steinbit i fjorårs

  4. Sverke says —

    Her er det utelatt mange haiarter som lever her, til og med i Oslo-fjorden. Gråhai finnes i mengder utenfor Jeløya (Jeg har selv fått en på 120 cm). Dette er den klassiske Haien med stor H. Filmhaien som river i filler folk som ikke er enig med mafiabossen. Utenfor Vollen i Asker finnes en stor stamme med småflekket rødhai, små søte hissigpropper som av og til havner i garn så langt sør som Tofte i Hurum.

  5. Pernille says —

    Føler meg alltid litt redd for haier nå jeg er ute og svømmer. Nå vet jeg jo at det er hai der. Off, men det står i hvertfall at de ikke er farlig for mennesker.

Skriv en kommentar