Strandreker – snacks fra fjæra

Du ser dem mellom tang og tare i fjære. De er nesten gjennomsiktige, og de flykter i raske byks når farer truer. Vi tenker ikke på strandreker som en ressurs, men denne vesle reka kan faktisk spises – og den smaker meget godt.

Strandreker er vanskelig å fange, og du trenger derfor en stor og finmasket håv. Et par støvler kan også komme godt med. Bruk håven som en trål og kjør den raskt gjennom vannet med slalom-bevegelser. Hold deg hele tiden helt inn mot fjell, bunn og steiner. Med litt trening får du raskt noen titalls reker i hver omgang. Tøm innholdet i håven ned i ei bøtte og sorter ut rekene. Evt. kan du lage kunstige gjemmeplasser “kvaster” som du setter ut og tar opp.

Vel hjemme, blir rekene godt vasket og lagt i ei sil for å renne av seg. Deretter stekes de i et par minutt i litt smør og noen dryss med salt. La dem så tørke på ei rist.

Stekte strandreker. Foto: Kystbloggen

De små strandrekene blir om mulig enda mindre når de er stekte. De kan da spises direkte, eller tørkes videre. Tørkede reker holder seg lenge. En fordel med å spise strandreker, er at de er så små at du ikke klarer å renske dem. Det er heller ikke nødvendig, for hele reka er sprø, salt og god. Det er bare å tygge dem i seg som når man spiser annet snacks. Her er et virkelig godt og sunt alternativ på lørdagskvelden. Du velger selv hvordan du vil krydre dem.

Stekte og tørkede strandreker. Foto: Kystbloggen

Denne artikkelen har 4 comments så langt!

  1. Anders says —

    Synes du gjør en kjempejobb med å skrive om “ukjente” typer sjømat. Trollhummer og strandreker høres vanvittig godt ut, bare synd vi fra Oslo ikke har tilgang på slike muligheter. veldig interessant blogg i hvertfall 🙂

  2. admin says —

    Takker for fine ord Anders! Det er mye av det som finnes i fjæra som kan spises, og det er sikkert litt av hvert rundt Oslofjorden også. Jeg kommer nok til å skrive noen ord om strandkrabbe også, så da får man “noe attåt” strandrekene!!

  3. Thomas L says —

    Wow, har aldri tenkt på at strandreker er etanes.
    Må prøves ut!

    Takk for informasjonen.

  4. admin says —

    Ja, Thomas! Det er bare å ta med håv neste gang du er ved sjøen og fotograferer:) Prøv gjerne strandsnegler også. De smaker i grunn ingen ting, men i Frankriket er det en delikatesse!!

Skriv en kommentar