Rorbuferie – også for norske turister

Mens fiskemottak og annen foredlingsindustri ligger brakk flere steder langs kysten, vokser det opp en ny næring i mange tidligere fiskevær. Fisketurisme – eller rorbuerie – er blitt en betydelig og stadig mer populær næring. Gamle bygninger blir restaurert, og det bygges nye rorbuer for å mette et voksende marked. Turismen gir nytt liv i mange små samfunn, og stanser forfall og fraflytting. Rorbuferie er ikke bare forbeholdt utenlandske turister. Også mange norske ferierende foretrekker den ville naturen, spennende dager på sjøen og nærheten til naturkreftene.

Rorbuer på Kvitsøy. Foto: fiskeri.no

Det som tidligere var en selvfølge, altså matauk og rekreasjon gjennom fritidsfiske, er blitt et savn hos mange. Derfor blir det naturlig å ta igjen det tapte ved å feriere i vannkanten; i rorbuer med høy standard og en båt som ligger klar ved brygga. Det å få muligheten til å fiske og tilberede sin egen mat er også noe som gir mening og tilfredsstillelse. Det handler litt om å finne tilbake til naturen; til sin identitet. Det handler kanskje også om å la yngre generasjoner få oppleve mekanismer i naturen, og å få bekreftet at sjømat fremdeles ikke vokser opp i frysedisken på nærbutikken.

Hamnøy. Foto: fiskeri.no

Tidligere var det viktig å reise til bedre vær, men nå har stadig flere behov for ferier med et annet og nærere innhold. Det er mange fine steder i verden, og mange av dem finner vi i Norge. Det aller fineste er kanskje havet; stillheten, freden – og likevel å være litt spent på hva som skjer i andre enden av fiskestanga.

Fisketurister. Foto: fiskeri.no

Skriv en kommentar