Makrellstørje sett på Østlandet

Mens man venter på vær til å få startet størjefiske på Vestlandet, er makrellstørja nå sett på Østlandet. Telemarksavisa kan (i dag – 25. august) melde om observasjoner av størje i Langangsfjorden i Telemark. Her har hyttefolk og fiskere sett makrellstørje som leker seg i overflaten mens den jager makrell. En tilsvarende observasjon ble gjort utenfor Stavern i siste del av juli.

Størjas oppvisning i Langangsfjorden hadde mange tilskuere, og det etterlyses nå bilder fra hendelsen. Bildet nedenfor er hentet fra en tilsvarende begivenhet ved Bulandet i fjor (Foto: Geir Olsen). Mer om den observasjonen kan du lese her.

Makrellstørje i Norge

Størjefiske på Sør- og Østlandet hadde gode tider på 1950-tallet, men det var også i disse områdene størja først forsvant da det gikk nedover med størjefiske i Norge. På første halvdel av 1950-tallet ble det gjort mange og store kast etter makrellstørje på Østlandet, og bildet nedenfor viser størje på kai i Sandøsund (Hvasser) i 1955. Foto utlånt av Hvasser Kystmuseum. Kystbloggen følger årets størjefiske 2014 i denne posten.

(Red. anm. Denne saken viste seg i ettertid å være en feilobservasjon. Bilder av “størja” viste at det var delfiner som lekte seg i Langangsfjorden)

Skriv en kommentar