Fiske etter makrellstørje i 2014

I 2014 starter en ny epoke i norsk fiske etter makrellstørje. Norge har en kvote på 30 tonn, og kvoten til dette forsøksfiske tilfalt “Hillersøy”. Årets første observasjon ble gjort siste del av juli da det ble sette størje ved Stavern, men det var først i siste del av august at observasjonene ble tette. Forsøksfisket på Vestlandet måtte utsettes på grunn av dårlig vær, og det blåste fremdeles friskt på Vestlandet da Telemarksavisa meldte at det ble sett størje i Langangsfjorden (Telemark) i helga 23 – 24. august. Samtidig ble det meldt om flere størjesyner ved Halten (Sør-Trøndelag). Disse siste observasjonene var så mange og så sikre at “Hillersøy” satte kursen nordover mandag 25. august.

Hillersøy

Foto: scanfisphoto.com

Mens “Hillersøy” passerte fylkesgrensen mot Møre sent på kvelden 25. august, var “Olavson” (fra Fedje) på innsiden av Bremangerlandet – på nordgående. “Olavson” blir med i en periode som letefartøy, og ombord er det erfarne og årvåkne øyne som vet hva de skal se etter. Det var kanskje ikke dårlig vær og tur til Sør-Trøndelag man hadde sett for seg etter at det ble sett størje ved Bulandet høsten 2013, men så var det på Møre og i Sør-Trøndelag at de første kommersielle forsøkene på fangst og eksport av størje fant sted på 1920-tallet. Nedenfor ser vi resultatet av det første vellykkede notkastet etter størje som her ligger på kai i Trondheim i 1926.

24 makrellstørjer – 4,5 tonn i 1926

Kanskje de snart 100 år gamle fangstfeltene igjen skal starte et nytt kapittel i vår fiskerihistorie. Hva som skjer videre denne sesongen, vil bli delt i kommentarfeltet nedenfor. Dette er også åpent for alle som har noe å melde angående makrellstørja langs kysten vår i 2014.

Denne artikkelen har 67 comments så langt!

 1. Kystbloggen says —

  Ja, det er blitt mye kjøring. “Olavson” ligger ved kai, og det er ut fra en vurdering av det de har sett så langt. Det er veldig dødt langs Vestlandskysten. De har hatt dager med flott vær og blankt hav, men knapt en sjøfugl å se. Et par enkeltfisker er sett, men ikke noe som har vært mulig/hensiktsmessig å kaste på. Vi vet jo at det også er ei makrellstørje ved Hamarøy, men det er ikke nok til å ta turen nordover. Er det sett stimer et sted, så er det jo det de primært er ute etter.

  Årets opplegg blir evaluert etter sesongen, og det blir nok diskutert eventuelle endringer for neste sesong. Utfordringen ligger i at vi har en liten kvote, og at belønning (kilopris) ved fangst er veldig usikker. Hvis årets kvote ikke blir tatt, så kan det tenkes (uten at det foreligger noen regel om det) at Norge kan søke om at den overføres til neste år, og at vi da kan engasjere flere fartøy. Det er jo mange måter å organisere dette forsøksfisket på, men økonomien vil jo være en styrende og begrensende faktor. Flere fartøy og “førstemann til mølla” er jo (som Alexander foreslår) også et alternativ (men da blir det dyrt å betale inspektør fra ICCAT på alle båtene).

  I dag har “Hillersøy” lett i områdene vest av Hidra. Langs kysten utenfor fylkesgrensen mellom Vest-Agder og Rogaland har båten patruljert i 4-5 knops fart. Været er flott, og dersom det er fisk i området er det stor mulighet for at de finner den.

 2. Kystbloggen says —

  Her ser vi bevegelsene til “Hillersøy” utover onsdagen, og det er ennå noen timer med dagslys og fint vær på Siragrunnen.
  Hillersøy på Siragrunnen

 3. Kystbloggen says —

  Etter å ha sirklet rundt Siragrunnen i hele dag, har “Hillersøy” økt farten og satt kurs mot Egersund. Kjøremønsteret i dag tyder ikke på at de har sett noe av spesiell interesse.

  En gang i løpet av morgendagen skal “Olavson” ut på speiding etter makrellstørje, og da er det meningen at “Hillersøy” også skal til Vestlandet. Det er fantastisk fine værmeldinger for Siragrunnen i morgen, så vi får se om de prøver igjen i morgen før de går nordover. Nedenfor ser du et bilde fra størjeleting ombord i “Olavson”.
  Olavson

 4. Kystbloggen says —

  “Hillersøy” kjørte rett forbi Egersund i går kveld, og har kjørt på nord i hele natt. De passerte fylkesgrensen til Hordaland kl. 06.00. Det er fint vær langs kysten, og med ferskt dagslys da de kom vest av Bømlo kan de også lete etter størje nordover.

 5. Kystbloggen says —

  “Olavson” har lagt fra kai, og begynner å sige på nord like vest av Fedje.

  “Hillersøy” er vest av Sotra, og har god fart på nord. Regner med at det blir områdene Fedje – Ytterøyane som blir fokus utover ettermiddagen.

 6. alexander nilsson says —

  Hvor god kontakt har man med resten av fiskeflåten? feks med de som fisker utenfor Kristiansund/ smøla etc?
  Det kan ikke være mye som blir sett for da hadde det vel dukket opp bilder fra andre båter?
  Så foresten en nokså avansert drone i aksjon i dag! Måtte ha vært perfekt i denne jakten om man lærte seg å bruke den.
  Gyrokikkerter og droner må jo være perfekte våpen i dette gamet!

 7. Kystbloggen says —

  Ja, lokalisering ved hjelp av fly er meget effektivt, og det ble et stort problem for bestanden. Ettersom makrellstørja gjerne vandrer i overflaten, kunne man enkelt finne fisken. Fly ble dermed en viktig bidragsyter i overfisket som fant sted – spesielt i Middelhavet. Det foreligger derfor et internasjonalt forbud (gjennom ICCAT) mot å bruke fly til å lokalisere fisk. Fly brukes nå av forskere og av ulike miljøvernorganisasjoner for å kartlegge fisk og for å overvåke selve fisket/avdekke ulovligheter.

  Angående kontakt med fiskeflåten har det historisk sett vært tradisjon for at man gir beskjed dersom de ser størje. Men, det er ikke like mange øyner på havet i våre dager, og man ser nå gjerne like mye på monitorer som på havet.
  Olavson
  Det er nå en bris vest av Fedje. “Olavson” vil gå litt vest, men regner ikke med at de går så langt nord i dag. De første tre timene hadde de ikke sett noe. De går inn til Fedje i kveld. “Hillersøy” er fremdeles på vei nordover (ved Lønøy), men de får nok ikke dagslys til å lete nord for Fedje. Så langt virker det ikke som om de har sett noe på veien nordover.

 8. Kystbloggen says —

  “Olavson” er i ferd med å avslutte søket vest av Fedje. Tidligere i dag ble det meldt om “dødt hav”, og dagens kjøring viser at de ikke har sett noe spesielt. De har nå kurs mot Fedje, og går nok inn når mørket senker seg.
  Olavson AIS-spor

  “Hillersøy” kom frem til “Olavson” i ettermiddag, og “Hillersøy” har gått enda lengre vest (altså vest for AIS-sporet til “Olavson”) for å lete etter liv.

 9. Kystbloggen says —

  “Hillersøy” fortsatte nordover i natt, og er nå like utenfor Bremangerlandet – der det sist år ble tatt størje. “Olavson” ligger på Fedje, men vil nok snart gå på nord.

 10. Kystbloggen says —

  “Hillersøy” stimer nordover i god fart, og nå er det uvisst om det er størje eller makrell som står på menyen (evt. begge deler). Nord av Fosnavåg er deler av flåten samlet, og det er mulig at “Hillersøy” vil nord til makrellen i dag. Etter å ha lett i livløst hav i går, har “Olavson” foreløpig valgt å ligge ved kai.

 11. Kystbloggen says —

  “Hillersøy” har antakelig kastet vest av Ålesund (ut fra AIS-sporet), men det er nok makrell som er i nota.

  “Olavson” avventer for å se om det blir gjort noen observasjoner eller om det bli litt mer “liv” i havet. Hvis ikke noe spesielt skjer i forbindelse med størjefiske, vurderer de å avslutte letingen for i år. Likevel er det ikke for sent til at størja kan vise seg, og “Hillersøy” har nok ikke gitt opp håpet.

 12. Kystbloggen says —

  “Hillersøy” virker opptatt med makrellfisket på Sunnmøre og holder seg i Hareid. Det vites ikke når det igjen blir jakt på størja.

 13. alexander nilsson says —

  Hvis de ikke ser Størja der hvor maten er så finnes det nok ikke så mange av dem desverre.
  Burde vel være en del størje på disse makrellbankene?

 14. Jaffa says —

  Ser ut som størja i hovedsak er vandra til island.
  Er tatt ein del på line der.

  Der får dei levere som bifangst i staden for bøtelegging (Kolmule).
  snittpris 270 men meldes om priser opp til 350.
  Snittvekt er 170 som kan stemme med fangster tidligere i år.

  Srekulering om korfor vil jeg ikkje påta meg men ser på seismikk og global oppvarming som gode grunner visst jeg sku ha hylt høyt.

 15. -Morten- says —

  http://www.adressa.no/nyheter/nordtrondelag/article10103929.ece

  Dette er egentlig lite hyggelig lesning.. man kan jo ikke være helt sikker, men at det kan ha påvirkning for miljøet i havet er ganske sikkert

 16. Jaffa says —

  forsker Utne ved havforskninga om tempraturer i sommer.

  Det kan avhenge av flere forskjellige faktorer. En mulig forklaring er at det i mai var forholdsvis kaldt vann langs norskekysten. Lengre vest i havet var det varmere vannmasser. Det virker som makrellen da hadde en mer vestlig vandring nordover i mai-juni siden makrellen foretrekker varmere vannmasser.

  jeg tror att dette og ein kombinasjon av seismikk aktevitet i sommer
  http://www.barentswatch.no/Kartklient/

  Har gjort utslaget for att vi ikkje fekk størje på kysten i år.
  Det er allmenn kjendt att det ikkje er observert størje innenfor 50nm fra seismikk skyting.

  Alle uttalelser er fra meg som priv person og opplysninger er hentet fra nett og 15 års erfaring innen fiske-bransjen.

 17. Kystbloggen says —

  Som mange har fått med seg, så er årets størjefiske avsluttet uten resultat. Mye kjøring og leting til tross, så ble det ikke fangst i år. Med en så lang kyststripe, er det ikke lett å drive størjefiske for ett enkelt fartøy. Det blir nok nye forsøk neste år, men vi har gått glipp av mye læring ettersom vi heller ikke har fått prøvd ut det som går på fangstbehandling, salgsapparat og logistikk. Det ble da selvsagt også minustall for “Hillersøy” som har gjort en formidabel innsats for å jakte på størja.

Skriv en kommentar