Fiske etter makrellstørje i 2014

You are currently browsing comments. If you would like to return to the full story, you can read the full entry here: “Fiske etter makrellstørje i 2014”.

Denne artikkelen har 67 comments så langt!

  1. Kystbloggen says —

    26. august, og “Hillersøy” har passerer fylkesgrensen til Sør-Trøndelag og fortsetter vest av Frøya. Da båten passerte vest av Remman (nordvest av Smøla)i dag tidlig, gikk den i en sirkel og tok deretter en liten bue. Mulig det ble sett størje, men nota gikk ikke i sjøen. “Olavson” ligger 9-10 timer bak. Like før kl. 14.00 passerte de “Orfjord” som var på sørgående. “Orfjord”-navnet har også sin plass i størjehistorien. Versjonen av “Orfjord” på størjefiske i 1928 ser du bilde av her.

  2. Kystbloggen says —

    Observasjoner av makrellstørje i Langangsfjorden i Telemark i helga, er nok mer tvilsom etter at Telemarksavisa i dag publiserte denne artikkelen om delfiner i fjorden. Imens er “Hillersøy” kommet til Froan, og nærmer seg Halten og områdene der det ble sett makrellstørje.

  3. Kystbloggen says —

    “Hillersøy” mistenker nok at de så størje i dag morges, for nå passerer “Olavson” samme posisjon (vest av Remman) – og farten senkes til +/- 5 knop. Samtidig er letingen for alvor i gang for “Hillersøy”. Båten har senket farten og kjører i en stor sirkel like nordvest for Froan, før den fortsetter videre på sørvest.

  4. Kystbloggen says —

    “Olavson” melder om dårlig størjevær i ettermiddag. Nordavinden gjorde det vanskelig for dem som stod og holdt utkikk etter tegn på havoverflaten. De har tatt kveld på Veidholmen. “Hillersøy” hadde sett en enkelt fisk (størje) i dag tidlig (vest av Remman).
    Også i dag er det kommet melding om størjesyner lengre nord (vest av Mausundvær). “Hillersøy” så ingen ting i nord, og la kursen sørover. De legger seg i skrivende stund til ro på sørvestspissen av Frøya (Titran). Letingen starter opp igjen i morgen, og vi krysser fingrene for fint vær. Som i tidligere tider handler det om å være på rett plass til rett tid. Havet er stort, og i år hviler oppgaven på kun to båter i et fiske som er veldig vær-avhengig.

  5. Kystbloggen says —

    Nordvestlig vind gjør det fremdeles litt vanskelig å “finne nåla i høystakken”. “Hillersøy” la fra kai i morges med kurs mot nordsiden av Remman (der det ble sett fisk i går). Like etterpå forlot “Olavson” Veidholmen og gikk på vest mot sørsiden av Remman. Man velger altså å satse på den vesle observasjonen de hadde i går. Jakten er i gang, og på båtene står man vakt for å prøve å få øye på små tegn som i et lite sekund kan avslører at det er størje like under overflaten. Slik saumfarer man områder time etter time uten at noen vet om det i det hele tatt finnes størje i disse områdene i dag. Går størja i åte, er den lettere å finne ettersom den da gjerne bryter overflaten.

    Kl. 10.30 senket “Hillersøy” farten rett nord for Remman. Båten dreiet mot nord, og fortsatte i rolig fart mot vest. Samtidig økte “Olavson” farten og dreide på nord med kurs mot “Hillersøy”. Mulig at “Hillersøy” har sett fisk.

  6. -Morten- says —

    Veldig spennende altså! Følger med AIS for å se hvordan Hillersøy og Olavson beveger seg! Får håpe det er Størje der og at dem får prøvd et hiv!

  7. Kystbloggen says —

    Ja, Morten. De må ha sett noe nord for Remman. Da “Olavson” kom frem til “Hillersøy”, kjørte begge båtene ganske nære hverandre og krysset mot nordvest og vest i 3-4 knops fart i en god stund. Nå har båtene økt farten og kjører parallelt sørover vest av Smøla; og farten ligger på over 8 knop. Kanskje det har vært størjesyner lengre sør?

  8. Kystbloggen says —

    Båtene har nå kurs for Måløy. De vil stå på utkikk hele tiden sørover så lenge dagslyset tillater det. Øyvind Tangen (i skrivende stund på styrehustaket til “Olavson”), forteller om vanskelig lete-vær (nordavind). Dersom man ikke ser noe på vei sørover, er planen å fortsette å lete etter makrellstørje sør for Stad. Værmeldingene er bedre for de neste dagene.

  9. Kystbloggen says —

    Båtene har kjørt i hele natt, og passerte Måløy grytidlig i morges. De er nå i områdene der det ble tatt størje i fjor. Da var det “Vestervon” som ved en tilfeldighet gjorde storkast på makrellstørje vest av Bremanger i slutten av august. Foto fra begivenheten: Øyvind Thistel.
    Makrellstørje

    Tilbake til dagen i dag. Litt etter kl. 07.00 senket “Hillersøy” farten å begynte å krysse like utenfor Bremangerlandet. “Olavson” var like i nærheten, og båtene søkte deretter parallelt mot vest i drøyt 6 knops fart.

  10. Kystbloggen says —

    Flott størjevær, og en fantastisk mulighet for å finne makrellstørje (dersom den er der). Båtene fortsetter å krysse sørover utenfor kysten av Sogn og Fjordane. På “Hillersøy” og “Olavson” står mannskapet høyt for å få med seg små tegn på – og like under – havoverflaten. Bildet viser “Hillersøy” nord for Remman (vest av Smøla) for knappe 2 dager siden.
    Hillersøy på størjefiske 2014
    Foto: scanfishphoto.com/Ø. Tangen

  11. Kystbloggen says —

    Båtene må ha sett noe, selv om det ennå er uvisst hva de har sett. Vest-nordvest av Hovden har båtene undersøkt samme område flere ganger, og farten har vært nede i 2-3 knop. Jakten er i gang. De vet kanskje ikke sikkert hva de har sett, men de siger rundt i samme området for å finne tilbake til “sporet”. Båtene er aldri langt fra hverandre.

  12. Kystbloggen says —

    I kveld rapporteres det at det ikke var tilfeldig at båtene krysset i samme område over lang tid. “Hillersøy” mente å ha sett ei størje, men letingen gav ikke resultat. Bortsett fra et par niser, ble det ikke sett mer. Mannskapet står fremdeles på utkikk nå når sola er i ferd med å gå ned. Det ble litt vind utpå dagen, men den har roet seg noe i kveld. Planen er å gå til Kalvåg, og å fortsette jakten i morgen. Da blir det antakelig også gjort noen søk lengre sørover. Nedenfor ser vi AIS-sporet av “Hillersøy” ca. kl. 15.00 i dag. Der ser vi også “knutepunktet” hvor de mener å ha sett en fisk. Båtene gikk deretter i “sløyfer” rundt observasjonen.
    AIS av Hillersøy

  13. Kystbloggen says —

    Kl. 06.00 begynte “Olavson” å røre på seg etter å ha ligget på Reksta (like innenfor Ytterøyane) i natt. Båten gikk vest og begynte så å sige sørover, mens “Hillersøy” forlot Kalvåg. Det er lite vind i området, og meldingene for dagen er ikke så verst. Begge båtene beveger seg sørover.

  14. Kystbloggen says —

    “Hillersøy” undersøker områdene sørvest av Ytterøyane. Det er nå mye vann mellom båtene, og taktikken er tydeligvis endret. “Olavson” har krysset sørover i 4-5 knops fart, og passerte Gåsvær kl. 12. Det er ikke hørt om størjesyner i området, og båtene satser tydeligvis nå på å lete hver for seg og dermed dekke en større del av de “gamle” størjefeltene utenfor Nordhordland og Sogn.

    Kl. 13.30: Det virker som om “Hillersøy” har fått teften av noe. Båten siger nå i en svak sirkel i drøyt 4 knops fart sørvest av Ytterøyane. Ettersom “Olavson” fremdeles holder stø kurs sørover (vest av Utvær) – og stadig lengre bort fra “Hillersøy”, er nok ikke “Hillersøy” helt sikre på om det er fangstbar makrellstørje i nærheten. Kjøremønsteret til “Hillersøy” tyder imidlertid på at de er i ferd med å sirkle seg inn på et spor.
    Hillersøy ved Ytterøyane

  15. Kystbloggen says —

    “Hillersøy” har fortsatt å sirkle rundt i området som vist på AIS-kartet i forrige kommentar. Det må ikke ha vært et visuelt sport som holdt dem i området; det kan også ha vært registreringer på astic som man mistenker er størje som ikke vil lette på seg. Det er i alle fall ikke uten grunn at båten har forsøkt å sirkle seg inn på noe i 4 timer. “Olavson” har samtidig (Kl. 15.15) passert fylkesgrensa til Hordaland og har kurs like vest av hjemstedhavna; Fedje. På 1950- og 1960-tallet samlet gjerne størjeflåten seg på Fedje.

    Fedje størjeflåte
    Bildet over viser et parti av Fedje havn ca. 1955. Store deler av størjeflåten har søkt inn til Fedje denne dagen.

  16. Kystbloggen says —

    Fra “Olavson” fikk de et kort glimt av to-tre størjer sørvest av Ytterøyane i dag tidlig. Det var dette sporet “Hillersøy” fulgte. Det vites ikke om “Hillersøy” også observerte størje da de sirklet rundt i området. Det fortelles om flott vær, selv om det blåste kraftig opp i en periode midt på dagen. En av bekymringene er nå at det er lite åte (liv) i havet, og dermed viser ikke størja seg så ofte i overflaten (ettersom den gjerne er der det er noe å spise).

    “Olavson” gikk inn til Fedje i ettermiddag, og blir liggende der noen dager; antakelig til litt ut i neste uke før de igjen starter å speide etter makrellstørje.

    “Hillersøy” lette sørvest av Ytterøyane til kl. 16.00 da de økte farten og satte kursen mot sør. De må nå lete etter størje alene noen dager, dersom “Hillersøy” mener at det er tilstrekkelig “størjevær” (og da handler det ikke bare om vind og strøm, men også åteforhold og temperatur).

  17. Kystbloggen says —

    “Hillersøy” gikk sørover til Gåsvær i går kveld, og tok kveld på Værlandet. Det blåser friskt nå på morgenen, så det spørs om det blir leting på første del av dagen.
    Spesielt interesserte kan finne og følge båtene via AIS.

  18. -Morten- says —

    http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Skulle-fiske-laks_-fikk-sverdfisk-3187117.html

    Her var sannelig en slektning av Makrellstørja

  19. Kystbloggen says —

    Ja, det var en liten sensasjon Morten!

    Når det gjelder størjefiske, har båtene tatt helg. “Hillersøy” ligger på Bulandet og “Olavson” på Fedje. Det kommer nå et værskifte med dels kuling på de tradisjonelle størjefeltene. Dette kan være godt for innsig av åte. Når været tillater det i neste uke, er planen å fortsette jakten. Det har vært bra vær i områdene, men det er mangelen på åte, sjøfugl og sjøpattedyr som har vært den største bekymringen. Det virker enkelt og greit veldig dødt. Størja har et annet beitegrunnlag i vår tid, og Nordsjøen er ikke lenger et rikt matfat for de store predatorene i sjøen.
    Makrellstørje i åte
    Her ser vi makrellstørje som går i åte tidlig på 1950-tallet. For båtene var det bare å følge sjøfugl eller sjøsprøyten fra størjene for å kaste.

  20. Kystbloggen says —

    Kuling og landligge. Kommer tilbake med nye oppdateringer når det båtene skal ut igjen.

  21. Kystbloggen says —

    “Hillersøy” ligger på Bulandet, og det blåser friskt utenfor. En film på NRK viser noe som kan være størje helt nord i Hamarøy. Se filmen her.

  22. -Morten- says —

    http://www.nrk.no/hordaland/jaktar-dei-pa-verdas-dyraste-fisk-1.11911737

    Hillersøy speider etter Størja

  23. Kystbloggen says —

    Flott link Morten. Der fikk vi et glimt av hvordan de virkelig har det ombord. En av filmene det vises klipp fra, kan du se i sin helhet her.

    “Hillersøy” har forlatt Bulandet, og går på sør. “Olavson” skal egentlig ikke ut i dag (mye vind), men vi får se om det blir endring i planene. Makrelldorgerne ligger vest-nordvest av Fedje, så det kan være åte i området. Med frisk sørlig bris spørs det om ikke været gjør det litt vanskelig for størjeleting, og slik blir været resten av uka på Vestlandet.

  24. Kystbloggen says —

    “Hillersøy” har hatt stø kurs sørover. Planen er å undersøke områder som ligger litt skjermet for vind og bølger for å se etter tegn (åte, fugl, sprett m.m.). Etter å ha kjørt Fedjefjorden, fortsatte båten i 7-8 knops fart mellom Øygarden og Askøy. Det er ingen ting ved kjøringen som tyder på at de har sett noe som er verdt å undersøke nærmere.

    “Olavson” ligger på Fedje, og har – grunnet været – ingen planer om å gå ut i morgen heller; dersom det da ikke skjer noe spesielt.

  25. Terje- says —

    Når BFT dukker opp ved Irland på rundt disse tider,er det nærliggende å tro at det er for tidlig ?her.http://www.rosguill.com/category/tuna-news/

  26. Kystbloggen says —

    Ja, Terje, det er ennå tid. Der er også tatt størje ved Island de siste dagene.
    “Hillersøy” har kommet seg sør til Bømlo og går mot land nord for Goddo. Kursene har vært rette hele tiden, og de har fulgt indre leia helt til i ettermiddag da de gikk ut nord for Bømlo.

  27. Kystbloggen says —

    Ser ikke AIS-sporet til “Hillersøy” ennå, men dagen har begynt med brukbart vær, og jeg regner med at det blir søkt på yttersiden av Sunnhordland i dag, og været gjør kanskje at de tar en tur sør mot Røvær. Lengre nord i Hordaland er det meldt mer vind, selv om det foreløpig er fint størjevær.

    “Olavson” ligger på Fedje.

  28. Kystbloggen says —

    Det blåser friskt, og ettersom vi ikke ser AIS-sporet til “Hillersøy”, så har de kanskje holdt seg i land på Bømlo i dag. Det rapporteres om at det ikke ble sett noe fisk i går.

  29. Kystbloggen says —

    “Hillersøy” lå i land i går, men i dag morges gikk den ut, og har begynt på gå på sørvest utfor Bømlo i vel 6 knops fart. Jakten er atter i gang. Regner med at båten ikke vil gå så langt sørover før den snur og går nord.

    “Olavson” passerer Feiefjorden, og kommer til å kjøre indre leia sørover (til et ærend i Bergen). Mulig de vil gå ut og lete etter makrellstørje senere i dag.

  30. Kystbloggen says —

    “Olavson” er ankommet Bergen. Været frisker på, og “Hillersøy” var bare ute halvannen time med før båten igjen gikk inn nord og så svingte øst da den passerte Slåtterøy. Kurs ble satt inn igjen mot Brandasund.

    FiskeribladetFiskaren har snakket med ICCAT-observatør Joan Hayes på “Hillersøy”. Hayes mener at flere norske fartøy burde jakte på makrellstørje slik at man sikret at kvoten ble tatt.

  31. Kystbloggen says —

    Fint vær i morgentimene, og “Hillersøy” gikk ut fra Brandasund litt før kl. 07.00. Kursen ble satt rett sørvest (som i går). Mulig at de har hørt noe. Vest av Goddo blir kursen satt mot sør, og så sør-sørøst langs med landet.

  32. Kystbloggen says —

    Det har vært spennende å følge “Hillersøy” på AIS i dag. Morgen og formiddag ble brukt vest av Bømlo på kryss og tvers og i store buer. De må ha sett fisk, men har antakelig ikke fått retningen på den.

    På ettermiddagen ble kursen satt på nord, langs land der det i tidligere tider ble tatt mye større. Dagen er ikke over, og været er godt.

  33. Kystbloggen says —

    “Hillersøy” lå på Fedje i natt, og satte kursen nord i dag morges. Antakelig går turen hjem til Bulandet. Ikke godt vær i dag. “Olavson” lå også på Fedje. Mulig at begge går ut i morgen dersom været bedres.

  34. Kystbloggen says —

    “Hillersøy” gikk inn til Bulandet i dag, men gikk ut igjen og videre nordover mot Ytterøyane. Været er godt, og meldingen for i morgen er også brukbare. Flere makrelldorgere ligger nord for Ytterøyane, og det er mulig at det dermed er lit åte (liv) i havet.

    Vi nærmer oss datoer som tidligere har vært meget gode i størjefiskets historie. På høsten samler størja seg i større stimer, og 9. september 1967 tok eksempelvis “Salvøy” norgesistoriens største kast på makrellstørje (målt i antall tonn).
    Salvøy på størjefiske

  35. Kystbloggen says —

    “Hillersøy” endret kurs (og lå nesten stille) vest-nordvest for Ytterøyane kl. 17.00 (som var da AIS-bildet nedenfor ble tatt). Etterpå gikk turen videre nordover til nordvest av Hovden før båten dreide vest og gikk på sør igjen. Makrelldorgerne lå like innenfor. Det er uvisst om det ble sett fisk.
    AIS kart Hillersøy

  36. Kystbloggen says —

    “Hillersøy” tok kveld på Bulandet i går, og gikk ut igjen i morges. Kursen ble satt på nordvest. Helt OK leteforhold. Ser ut som om makrelldorgerne søker samme område som i går, og da er det nok åte i område. “Hillersøy” kommer nok også til å søke i disse områdene.

    Det gode været gjør at “Olavson” kommer til å gå ut senere i dag (ca. kl. 13.00).

  37. alexander nilsson says —

    Dette er spennende greier, har vokst opp med en bestefar som fortalte om størjefiske i glansdagene med harpun utenfor Kristiansund.
    Dette ble grunnlaget for at jeg selv har drevet med Big Game utenfor kysten av Kenya i over 10år nå, hekta på disse store fiskene!!!
    Jeg var så heldig å få se 3 størjer som stripet i Batenfjorden for 20 år siden.
    Jeg lurer på hvordan reglene er vedrørende lovlighet og fiske?
    Er det lov å fiske etter de om man setter tilbake fisken, eller blir man tatt om båten er rigga med utstyr til dette fisket?..
    Veldig bra blog, her følges det med argusøyne!!

    Alexander

  38. Kystbloggen says —

    Takk for fine ord og spennende informasjon Alexander. I år er det ikke lov å fiske størje (altså uavhengig av intensjoner om å sette den ut). Unntaket fra lovens generelle forbud er “Hillersøy” som fikk kvoten. Dersom du ufrivillig får størje, må den settes ut igjen. Om det blir mulighet for sportsfiske (evt. C&R) etter makrellstørje i fremtiden, kan vi ikke utelukke.

    Akkurat nå er det veldig spennende vest av Håstein. “Hillersøy” har krysset og endret fart flere ganger. Mulig at det er noe på gang. “Olavson” har forlatt Fedje med kurs nordover – men rett vest av Fedje setter den kursen på sør.

  39. alexander nilsson says —

    Ser ut som det er noe som skjer nå ja, de ligger nesten stille!

  40. Kystbloggen says —

    Ja, Alexander. De lå i ro i en periode. Ventet kanskje på at noe skulle løfte seg opp og bli synlig. Det siste er veldig interessant: Nordvest av Bulandet har “Hillersøy” gått i ring i 6-7 knops fart, for deretter å ligge i ro mens de driver sørover. Mulig de har kastet… Men, merkelig at “Olavson” fortsetter i rolig fart sørover.

  41. alexander nilsson says —

    Når vi fisker etter Yellowfinn tuna i Kenya så er det samme greiene med å jage fisk som går oppe i vannflata, det ser ut på samme måten som når størja kommer opp, min bestefar kalte det for en” størjeknute”.
    Vi regner med at tunaen er oppe og spiser i vannflata ca 15% av dagen så det er ikke så lett om det er lite fisk.
    Skulle gjerne stått i den tønna med en gyrokikkert, fy flate så spennende!

  42. alexander nilsson says —

    Jeg tror de har kasta, helt stille nå!
    Får helt sjelven her jeg!

  43. Kystbloggen says —

    Legger ved et bilde fra AIS-sporingen av det som kan ha vært et kast, med påfølgende snurping (der de ligger stille og driver sørover).
    Hillersøy kaster

  44. Kystbloggen says —

    Noen av oss er veldig enige med Alexander: Dette er spennende! Hillersøy lå og drev en god stund. Om det ble fangst eller var et bomkast, vites ikke, men det er et “kjøremønster” som vitner om at not må ombord. Båten har nå fått opp farten og har strak kurs mot Bulandet i 8-9 knops fart.
    I mellomtiden har “Olavson” passert Herna og Lyngøyna før de dreide litt mer vest. Hele tiden i “letefart”.

  45. Kystbloggen says —

    Ja, det ble kastet, men ikke etter makrellstørje. “Hillersøy” benyttet muligheten til å få seg en fangst med makrell (og dorgeflåten lå jo ikke langt borte).
    Foto: scanfishphoto
    Illustrasjonsfoto: scanfishphoto.com

    “Olavson” har ikke sett noe i dag. Det har vært fint vær, men nordavinden tiltok på kvelden. Værmeldingene gjør at de ikke tror at det blir tur i morgen.
    Olavson på Veidholmen
    Foto: Øyvind Tangen. “Olavson” på Veidholmen tidligere i størjeletingen

  46. -Morten- says —

    Veldig spennende å følge med på! Synd dem ikke har vært på rett plass til rett tid. Det var jo sett Størje både ved Halten/Froan og ved Smøla før de var der oppe, men altså misslykket der og.
    Vi får bare krysse fingre og håpe at Størja kan være der det er Makrell!

  47. Kystbloggen says —

    Ja, det er ennå tid selv om oppdraget er langt fra enkelt. I går ble ei makrellstørje fotografert ved Hamarøy. Kanskje samme fisken som ble filmet tidligere. Se bilder av makrellstørja her.

    “Hillersøy” er i Skudeneshavn og leverer makrell, og været hindrer størjeleting.

  48. Kystbloggen says —

    “Hillersøy” kjører – litt uventet – videre sørover langs kysten av Jæren. I går ble det meldt at en fraktebåt hadde sett størje utenfor Egersund. Det er kanskje dette sporet som har ført “Hillersøy” på sørgående etter Skudeneshavn.

    Etter kastet i går, hadde båten en stopp i Bulandet. Mulig at størjenota da ble tatt ombord igjen og at planen nå er å sjekke størjesynene i sør.(Det ble mange antakelser i denne oppdateringen). Værvarselet for Egersund i morgen er ganske gode.

  49. Kystbloggen says —

    “Hillersøy” gikk ut fra Egersund i dag morges. Kursen ble satt østover mot Hidra (ved Flekkefjord). Været er flott for størjefiske, så nå er det bare å følge med.

    Også i Agder rigget man seg til størjefiske på 1950-tallet. Les evt. om de små skøytene fra Agder som jaktet på de store fiskene.
    Agderskøyter på fiske etter makrellstørje

  50. alexander nilsson says —

    Tviler ikke på at disse gutta veit hva de gjør, men syntes det blir mye kjøring?
    Et uttrykk vi bruker i tropene er “stick with the bait” !
    Er det så mye makrell at de kan gjøre et kast så er vel muligheten for at størja er i området stor også, særlig om det da er områder de fanget størje før?
    Blir noen pene bunkersregninger på de gutta der..
    Hadde vel egentlig vært bedre å hatt flere båter i drift med samlet kvote? spredd de utover et større område og avsluttet uansett når den totale kvota er full…
    Klokka tikker og går den nå!!

Skriv en kommentar