Oksehai – stor og beryktet hai

Oksehaien er ikke den største haien, men kanskje den mest uberegnelige og agressive. Det er dette som har gitt den navnet, ettersom den kan være “sint som en okse”. Den ligger på en lite hyggelig tredjeplass over haier som har angrepet mennesker. På denne lista er hvithaien øverst, med tigerhaien et stykke bak. Oksehaien blir sjelden mer enn 3 meter lang, og det er hunnene som blir størst. Hannene blir ikke over 2,1 meter lange, mens hunnene kan bli opp mot 3,5 meter lange.

At oksehai kan komme i konflikt med mennesker, skyldes ikke bare dens agressive adferd. I tillegg ferdes oksehaien i folkerike områder. Den trives helt inntil kysten på grunt vann, og den foretar også vandringer i elver. Mennesker står ikke på oksehaiens meny, men denne haien er nysgjerrig, og smaker på det meste som ser ut som mat.

Oksehaien trives i tropisk vann, og den finnes langs kysten i alle verdensdeler. Den går ikke så langt nord som til Middelhavet, og derfor vil vi heller aldri få se den i norsk farvann. Den har likevel en sørlig utbredelse som gjør at den kan finnes så langt sør som i Sør-Afrika og på sørøst-kysten av Australia.

I Australia tror man at oksehaien står bak mange haiangrep som hvithaien har fått skylden for. Også oksehaien er grå på ryggen og har en lys underside. I den indiske elva Ganges har mange blitt drept av oksehai, og haien forsyner seg også av lik som blir “begravet” ved å sende dem ut på den hellige elva Ganges. Også her ble en annen haiart urettmessig anklaget for å stå bak. Den vanlige menyen til oksehaien består imidlertid hovedsakelig av skater, fisk, delfiner, skilpadder og krepsdyr.

Denne artikkelen har one comment så langt!

  1. Eirik Jokerud says —

    Jon er uenig, som alltid!

Skriv en kommentar