Juletorsken – fiske den selv?

Det blir stadig færre dager igjen til Jul, og båten er ennå på sjøen. Da blir det kanskje egenfanget juletorsk i år? Vanligvis fisker jeg litt med ruser senhøstes, og for meg er dette den enkelste måten å sikre juletorsken.

En potensiell juletorsk. Foto: Kystbloggen

Jo, det er kaldt å være på sjøen i desember, men vinteren byr også på klare og stille dager som gir fine opplevesler på sjøen. Om vinteren går kysttorsken grunt, og jeg tar den da lettest på trollgarn eller i ruse. Fordelen med rusefiske er at torsken da alltid er i live når den kommer om bord. I båten har jeg en stor stamp med sjøvann som torsken kan ligge i til vi kommer til lands. Ved brygga blir merden (fiskeposen) lagt i sjøen, og torsken får svømme i den til det er tid for tallerken. Har du ikke merd, kan dette kjøpes. Prisen ligger på ca. 500 kroner og oppover. Nå var det i grunn ikke rusene mine jeg skulle skrive om, og derfor går vi 60 år tilbake.

En fisker på snart 90 år fortalte meg om hvordan han drev torskefiske i sin tid som ung og aktiv fisker. Han fisket i Nord-Rogaland, og på den kaldeste årstiden brukte de liner for å ta torsken. Linene ble helst egnet med reker; dette var råreker de fikk kjøpe rimelig fra reketrålere i distriktet. Det ble hektet fast en reke på hver krok, og linene ble satt meget grunt. Med det menes at de ble satt helt oppe mot overflaten. De brukte en færing (robåt) til dette fisket. Jo, det var noe tap av kroker ved å sette linene så høyt; noen gikk jo fast i taren. Det var imidlertid i det vannlaget torsken var, og da måtte redskapen følge byttet. Dette grunntvanns-linefisket ble drevet frem til Jul. I den perioden var både etterspørsel og priser på topp.

Da er det vel bare å finne frem linene, og la rusene ligge?

Skriv en kommentar