Kampen mot kjempefisken

De to guttene satt musestille i robåten og holdt hardt rund årene. Bestefaren stod fremme i forskuten og lente venstre kne mot båtripa. Kjempefisken var nå bare et par meter fra båten, og bestefaren hevet armene. Basen fra Øygarden hadde gjort dette før, og guttene hadde fått streng beskjed om å sitte helt i ro under dramaet som ventet.

Med all sin kraft kjørte bestefaren håndharpuna (skøtelen) langt inn i ryggen på brugda. Guttene hadde aldri vært så redde før. Den store fisken reagerte med å sette inn alle krefter på å komme seg ned i dypet.

Illustrasjonsfoto av harpunert brugde. Foto: Harald Hausken

Tauverket raste ut fra robåten, og her ble det ikke vist nåde for den som ikke hadde orden på kveila. Det er ikke så dypt i Rongesundet, og brugda roet seg da den nådde bunn. Med små rykk ble robåten slept etter fisken, og bestefaren var klar med kniven dersom båt og mannskap stod i fare for å bli halt under vann…

Vel, fangsten i Øygarden ble berget, og belønningen til guttene var et minne for livet samt hver sin konvolutt med en blå seddel i (5 kr). Denne historien er fra 1950-tallet, og brugdefangst har lang tradisjon i Norge. Det meste av fangstingen foregikk lengre ut fra land, og på 1950-tallet brukte man helst større, dekkede fartøy. Brugdeskøtelen (håndharpuna) lå likevel klar i naustet i tilfelle brugda dukket opp nære land. Da kunne det bli en dramatisk kamp mellom fisk og fiskere i åpen båt. Bildene nedenfor er utlånt av Lorentz Rolfsnes og viser “Vita” fra Bømo under brugdefangst tidlig på 1970-tallet. Brugda ble da harpunert med harupunkanon. Den store haien måtte presses opp i overflaten for å kunne sette inn nådestøte; ei geværkule i hodet.

Båten siger frem mot en flokk brugder.

Vi ser spissen på harpunkanona i nedre bildekant. Båten siger rolig mot brugdene.

Haien harpuneres.

På kloss hold blir harpuna skutt tvers gjennom fisken. Tauet blir strammet, og harpuna låser seg på undersiden av fisken.

Brugde.

Klar til avliving av brugda.

Brugda bærer ikke preg av å være harpunert. Med voldsomme krefter setter den kurs ned mot dypet. Båten rister under påkjenningene og det skriker og knirker fra vinsj og treverk. Geværet er funnet frem, og man venter på at brugda skal vri seg rundt og blottlegge hodet.

Brugda skytes i hodet.

Vi ser skuddet og kula som treffer brugda. Brått blir alt stilt og rolig. Brugda hales inn mot skutesiden der fisken åpnes for at lever skal tas ut og finner blir skjært av.

brugda er død og skal åpnes for å ta ut lever. Finner skal skjæres av.

Skriv en kommentar