Glimt fra størjefiske – Del 4

Noen holdt på med størjefiske helt ut til 1980-tallet. “Nystrand” fra Bremnes var en av disse. På 1960-tallet ble størjesesongen unnagjort under ledelse av Jonas K. Alvsvåg, og bildene nedenfor er fra slutten av det tiåret. Som vi ser av bildene trengte man ikke alltid å gå så langt ut fra land for å finne størje. Mot slutten av 1960-tallet ankom størja i mindre antall, og i 1966 var det bare 28 notbruk som deltok. Fremdeles ble det gjort storkast – særlig om høsten – slik som rekordkastet til “Salvøy” i 1967. “Nystrand” var en båt som fisket jevnt og godt, og bildet nedenfor viser båten i aksjon; antakelig i 1966.

Nystrand med fangst. Foto: Kjell og Oddvar Hausken

Fine sommerdager på størjefiske, gjorde det også mulig å tørke klær på dekk. Her er fangsten berget, og man hiver opp fisk. Bildet nedenfor er antakelig tatt et par år senere. Igjen hives fisk opp på dekk. En av de største fangstene til “Nystrand” ble gjort i 1974 og bestod av 121 fisker. Den gang var vekten på den enkelte fisk gjerne over 300 kg. Martin K. Alvsvåg forteller at de da klarte å ringe inn to stimer, og mange fisker gikk tapt ved at størja brukte sine kjempekrefter til å sette fart og svømme rett gjennom notveggen.

Mer om størjefiske på Kystbloggen:

Glimt fra størjefiske

Del 1, som viser bilder av “Flid” og sløyefartøyet “Finn” i 1971
Del 2
, som viser “Vågly” med fangst i 1970 og 1971
Del 3, som viser bilder av “Frøyabuen” i 1971
Del 5 som omhandler “Toftøysund” og bilder fra 1980.
Del 6 som omhandler “Boholmen” og størjefiske på 1970-tallet

Denne artikkelen har 3 comments så langt!

 1. Jostein Snilstveit says —

  Utrulig mykje interesant å lesa her på Kystbloggen.
  dette med størjefisket er fasinerande å lesa.
  Det hadde vore stort om det kom ei størjbok til.

 2. Magnus says —

  Takk for fine ord Jostein! Det blir nok ikke noen ny størjebok fra meg, men det er hyggelig at noen har interesse av det som legges ut på Kystbloggen. Jeg sitter på store mengder dokumentasjon og bilder etter arbeidet med støjeboka, og nå som boka ikke er å få tak i lenger, ønsker jeg å dele det jeg har med de som måtte være interessert. Svært mange bidro med å låne ut bilder, dagbøker, sluttsedler, regnskap o.s.v. Ved å publisere dem på bloggen og på fiskeri.no, er målet at enda flere få ta del i denne dokumentasjonen. Kommentar her på Kystbloggen fra deg og andre er i så måte oppmuntrende; de viser at det jeg gjør ikke er helt forgjeves.

 3. Trygve Arnesen says —

  Flott side!!

  Nystrand var min første båt ..Jeg hadde akkurat fyllt 16, kunne ikke fått bedre plass å begynne karrierern som fisker..Dette var i 1985. Vi hadde to kast på størja utenfor Bømlo , men blei desverre bom ..Derimot hadde vi ett av Nystrands beste år på Brisling.
  Takk for hyggelig Blogg!

  Vennlig hilsen
  Trygve

Skriv en kommentar