Glimt fra størjefiske – Del 5

I dette innlegget blir det vist bilder fra 1980-tallet. I Tysvær i Rogaland, hadde Edvind og Godtfred Bakkevik drevet størjefiske i mange år med “Fremad II”. De hadde da blant annet deltatt i arbeidet med å redde storkastet til “Salvøy” i 1967. “Fremad II” ble skiftet ut med “Toftøysund”, og selv om det var lite størje i disse årene, var det vanskelig å holde seg på land når størjefeberen herjer.

Fine sommerdager ble brukt til en blanding av opplevelsesrik ferie og rekreasjon; altså størjefiske. 28. juli 1980 tok rederne med seg kone og unger for å se om storfisken viste seg. Første dag ble 11 fisker tatt i et kast ved Rogøyane. Dagen etter gikk turen ut fra Brandasund og i retning vest-nordvest etter tips fra en supplybåt som hadde sett fisk. Flere stimer ble observert, og i løpet av ettermiddagen gjorde “Toftøysund” to kast (56 + 16 størjer). Dagen etter ble en ny fangst tatt før fisket ble stoppet. Nedenfor ser vi bilder fra disse travle dagene. Bildene er utlånt av Edvind Bakkevik.

Nota hales inn, og fisken får panikk.

Det blir trangt om plassen i nota, og størjene leter etter utveier.

Kjempekrefter måles i nota.

Grove masker av nylon og godt med blåser stagger størjene i sine anstrengelser for å komme ut av nota.

Størjer i nota.

Uten å kunne svømme, får tunfiskene heller ikke nok oksygen. De ligger som i svime, og det er trygt å heise dem om bord.

Størje hives om bord.

Mer om størjefiske på Kystbloggen, kan du se på: Glimt fra størjefiske – Del 4.

Skriv en kommentar