Gimt fra størjefiske – Del 7

Bådsvik. Foto: Frode Kristoffersen

Fiskeflåten var i sterk endring på 1970-tallet. Kollapsen i sildebestanden førte til store omlegginger i næringen. Mange fartøy ble kondemnert, og mange fiskere så seg nødt til å forlate yrket. Også størjefisket var blitt stadig dårligere, og mange gikk med tap etter å ha deltat i dette fisket. Selv om fartøy ble borte, ble størjenøtene tatt vare på. Mange notbruk ble leid ut på 1970-tallet, og bas og et par erfarne notkarer fulgte gjerne med. Dette var tilfellet da “Bådsvik” fra Tysvær la seg på størjefiske. Not og ekspertise fra Karmøy ble hyrt inn. Peder Kristoffersen – hadde fisket størje med “Salvøy” fra 1952 til 1973, og i 1967 hadde han tatt Norges største størjekast. I 1974 tok ham med seg notbruket over til “Bådsvik” under størjefiske. Halvor Bådsvik fungerte som bas, og et godt blikk var avgjørende for resultatet av sesongene.

Bådsvik med kast. Foto: Frode Kristoffersen

“Bådsvik” ble beste båt på størjefiske i 1975 med 289 fisker. Året etter endte kvantumet på 101 størjer. I 1977 var “Bådsvik” igjen beste båt med 338 størjer. Bildene på denne siden er tatt av Frode Kristoffersen.

Bådsvik hiver opp fisk.

Flere glimt fra størjefiske på Kystbloggen:

Del 1 som viser “Flid” og “Finn” unders størjefiske i 1971
Del 2, som viser “Vågly” med fangst i 1970 og 1971
Del 3
, som viser bilder av “Frøyabuen” i 1971
Del 4 som viser “Nystrand” i fiske på slutten av 1960-tallet
Del 5 som omhandler “Toftøysund” og bilder fra 1980.
Del 6 som viser “Boholmen” på størjefiske i siste del av 1970-tallet.
Del 8 som viser “Sversling” under fangsting på 1950-tallet.
Del 9 som viser kutteren “Grei” på størjefiske i 1953.
Del 10 som viser “Margot Lovise” på størjefiske i 1959.
Del 11 som viser “Finn” på størjesløying

Denne artikkelen har 2 comments så langt!

  1. Anonym says —

    +Peder kristofersen var ikke noe størje bas på bådsvik. . det var det halvor bådsvik som var å eineste peder kristofersen var med får han eigte den fyrste nota som ble brukt å da ville han være med å se. men det var halvor bådsvik som var mannen med falke bliket der ombord får størje

  2. Kystbloggen says —

    Takk for oppklarende kommentar! Skal endre på teksten i posten. Rett skal være rett!

Skriv en kommentar