Hvalfangst med “Stridsholm”

På Vestlandet har “Stridsholm” fra Øygarden vært et kjent syn under flere fiskerier. Den gamle kutteren ligger nå på bunn i havna på Florvåg (Askøy), og som fiskefartøy har den gjort sin misjon for sine eiere, sitt mannskap og for kysten. Her følger noen bilder av båten som hvalfanger. Hvalfangst var en viktig næring langs store deler av kysten. Bildene er utlånt av Ivar Dale og viser “Stridsholm” som driver småhvalfangst i Nordsjøen.

Stridsholm av Øygarden.

Småhvalfangst var et fast innslag for “Stridsholm”. Her holdes det utkikk fra tønna i masta og fra styrehustaket. Når vågehval blir observert, starter jakten. Først da blir harpunkanona i baugen bemannet.

Harpunkanona er bemannet

Vågehval hales om bord

En vågehval er tatt. En bom ut fra skutesiden på styrbord side gjør det mulig å trekke opp hvalen. Båten i høyre bildekant er antakelig “Ulven”; også den fra Blomvåg i Øygarden.

Stridsholm under hvalfangst

Hvalen hales om bord gjennom ei luke i rekkekledningen på babord side. Med store kniver (flensekniver) blir spekket skåret av.

Småhvalfangst med Stridsholm

Tidligere har det vært skrevet en del om brugdefangst på Kystbloggen. Også slike fartøy var rigget med tønne i masta og harpunkanon. Fartøy som hadde konsesjon til å drive hvalfangst hadde ei svart stripe på tønna (slik som “Stridsholm”). Å ha konsesjon til å drive hvalfangst var ikke til hinder for at man også kunne drive brugdefangst.

Vågehval på dekk.

En vågehval er halt om bord. Bildene er tatt på 1970-tallet.

Denne artikkelen har 10 comments så langt!

  1. Thomas L says —

    Fantastiske bilder!

    Keep em coming 🙂

  2. Harald says —

    Hei,

    Noen som vet hvem som eier denne kutteren i dag?

    Er den eid av en privatperson, eller er den eid av et firma?

    Står dette registrert noe sted?

    Takknemlig for svar på dette.

    Harald

  3. Martin says —

    Hei Harald! Jeg jobber ombord på en gammal Hvalfangster med navn ”Rover” Jeg skal høre med kaptainen så får du svar i neste uke 🙂

  4. Harald says —

    Ok, takk for det Martin.

    Hører fra deg 🙂

  5. Thomas says —

    Hei harald. stridsholm er eigd av ivar dale. om eg ikkje tar heilt feil.. trur ikkje det er registrert noen plasser. båten ligger å florvåg i askøy komune r den har ligget søken… helsing thomas hjelme

    håper dette hjalp deg litt selv om det er lenge siden du spurte 🙂

  6. Harald says —

    Takk for svar.

    Snakket ellers med Ivar Dale. Han hadde solgt STRIDSHOLM til en John Strandabø. Vet ikke om han er eier i dag? Har forsøkt å ringe Strandabø flere ganger, har ikke fått svar på telefonen til nå.

  7. Ole Mikkelsen says —

    Eg var med denne båten på Kval /Brugdefangst 8 sesonger
    på Irland Nordsjøen og Barenshavet.De var synd at ikkje båten kom i hendene på noen som ville ta vare på den.

  8. John Strandabø says —

    Jeg trodde at jeg var eier av fartøyet. Dessverre er der diverse uklarheter vedr. eierforholdet. Hvem som er rette eier vet jeg ikke. Fartøyet er forøvrig i relativt bra stand, selv om hun har sunket. Fartøyet sank første gang grunnet noen som tuklet med strømmen. Jeg hevet henne, og brukte vel 80.000,- på det, men dessverre gikk hun ned igjen i kuldeperioden (issørpe i lenserøret)i fjor. Senere er det kommet frem uklarheter vedr. eierforholdet og jeg er blitt sjekket ut av saken.
    Hilsen John Strandabø (56337600)

  9. geir svendsen says —

    Kan jeg låne bildene av Stridsholm til samlingen om småhvalfangsten?

  10. Kystbloggen says —

    Hei Geir!
    Jeg har ikke rett/lov til å videreselge eller videreformidle bildene. Bruk og publisering av bilder må avklares med rettighetshaver som i dette tilfellet er Ivar Dale. Lykke til!

Skriv en kommentar