Glimt fra størjefiske – Del 11

Etter den enorme interessen for størjefiske tidlig på 1950-tallet, var det nødvendig å spesialisere seg i dette nye fiskeriet. Når notlaget hadde sikret fangsten, ønsket man å gjøre klar til nytt kast så snart som mulig.

Allerede i 1952 var det derfor et stort behov for sløyere og sløyefartøy. Mange fartøy ble engasjert i sløying, og man måtte da være der det skjedde og “kapre fangster”. Nedenfor ser du noen bilder av “Finn” fra Fedje. Denne båten var fast inventar på størjefeltet fra 1952 til langt ut på 1970-tallet. De to første bildene er fra midten på 1950-tallet.

Finn tar størje om bord. Foto: Bjarne Strand

En notbåt ligger med fangst, og “Finn” legger seg på nota. Størjene blir stroppet og heist direkte om bord i “Finn”. Når nota var tom, var notbåten snart klar til å fortsette fisket. Man måtte utytte godværsdagene; når størja var ved kysten, talte hver time.

På vei til lands

Sløyefartøyene førte fangsten til lands. Der leide man kai og tok fatt på den tunge og tidkrevende sløyingen. Med øks og skarpe kniver gikk man systematisk til verks. Man jobbet i team for å få gjort jobben så raskt som mulig. Å sløye størje handlet like mye om erfaring og teknikk som om hardt arbeid.

Finn med størje i 1966. Foto: Ø. Tangen

Her er “Finn” på vei til lands med størjer i 1966. Under transporten var det lurt å få seg litt søvn. Hvis fiske slo til, kunne man risikere flere døgn med sammenhengende hardt arbeid. Som for notbåtene var det avgjørende å smi mens jernet var varmt. På bildet ser du harpunkanon på baugen. “Finn” drev brugdefangst før – og under – størjesesongene. Bilder av “Finn” på feltet i 1971, ser du på denne siden.

Flere glimt fra størjefiske på Kystbloggen

Del 2, som viser “Vågly” med fangst i 1970 og 1971
Del 3
, som viser bilder av “Frøyabuen” i 1971
Del 4 som viser “Nystrand” i fiske på slutten av 1960-tallet
Del 5 som omhandler “Toftøysund” og bilder fra 1980.
Del 6 som viser “Boholmen” på størjefiske i siste del av 1970-tallet.
Del 7 som viser “Bådsvik” i siste del av 1970-tallet.
Del 8 som viser “Sversling” under fangsting på 1950-tallet.
Del 9 som viser kutteren “Grei” på størjefiske i 1953.
Del 10 som viser “Margot Lovise” på størjefiske i 1959.

Skriv en kommentar