Vil frede hummeren i 11 av 12 måneder

Hummer. Foto: scanfishphoto

En arbeidsgruppe har sett på hvordan man kan innskjerpe reglene for hummerfiske. Dette gjøres for å minske fiskepresset på hummeren slik at bestanden kan styrkes. Arbeidsgruppen foreslår å redusere antall teiner til 10 per fritidsfisker og 80 for yrkesfiskere. Gruppen ønsker også felles fredningsperiode og minstemål for hele landet og forbud mot fangst og omsetning av rognhummer.

Fiskeridirektøren har nå kommet med sine anbefalinger (jfr. Fiskets Gang). Denne sammenfaller i stor grad med arbeidsgrppens forslag med unntak av ett puknt: Fiskeridirektøren vil redusere fangstperioden til en måned!

Rapporten sendes nå ut på høring til alle berørte parter, men det er liten tvil om at det er Fiskeridirektøren som vil få mest oppmerksomhet. Å redusere hummerfiske til et oktober-fiske, vil skape sterke reaksjoner hos yrkesfiskere på Sørlandet og på Vestlandet. Hummerfiske er fremdeles en næring og et betydelig fiskeri for mange yrkesfiskere. Det årlige hummerfiske er ett av flere fiskeri som sammen gjør det økonomisk mulig å leve som fisker. Ved å frede hummeren i 11 av 12 måneder, kan det ustabile høstværet fort redusere hummerfiske til noen få dagers drift.

Fiskeridirektørens anbefaling vil neppe få gehør; ikke bare fordi det vil slå beina under en næring, men også fordi det ikke er noen spesiell grunn til at dette skal innføres i 2008. Hummerbestanden har vært stabilt lav i mange år, og på bakgrunn av fiske i 2007 er det vanskelig å se at situasjonen nå fordrer så drastiske strakstiltak.

Forvaltning handler ikke bare om hensyn til bestander; dersom det ikke er fare for en kollaps. Tiltak må også ta hensyn til næringsliv, tradisjon og kultur. Fiskeridirektøren har likevel et poeng, og han har støtte fra forskningsmiljø. Hummerbestanden er i vansker, men tiltak for å bygge den opp bør først og fremst gå på bekostning av fritidsfiskere og dem som driver ulovlig fangst og omsetning.

Kystbloggen foreslår derfor å verne dem som har hummerfiske som levebrød og heller korte ned sesongen for oss som driver fritidsfiske. Også vi må ta ansvar for det vi høster fra havet, og vi bør kunne opprettholde vår tradisjon og våre hummermåltid ved å begrense oss til en kortere sesong. Hummerbestandens vansker bør dessuten også sees i et større perspektiv: De enorme mengdene av taskekrabbe er eksempelvis også med på å konkurrere ut hummeren.

Relaterte artikler

Hummerteiner – Hvilke er best?

Agn til hummerteinene – Hva er best?

Denne artikkelen har 6 comments så langt!

  1. Anders says —

    Bra forslag. Er ikke så inn i hummerfisket, men kunne det ikke vært en idè og satt kvote på et visst antall hummere per fisker i året, istedetfor begrensning på antall teiner? Eller blir det helt absurd? Evt fått i gang noen oppdretts anlegg og sluppet ut litt yngel hvert år. Mvh

  2. Kystbloggen says —

    Tror nok at det er for tidlig å trekke inn fartøykvote og evt. konsesjon for hummerfiske. Lønnsomheten i dette fisket bør ikke gjøres dårligere enn den er i dag. Synes arbeidsgruppen har kommet med mange gode forslag, men om disse er tilstrekkelig til å gjenoppbygge hummerbestanden er mer tvilsomt. Det må nok sterkere lut til; og da kommer man ikke utenom redskapsbegrensninger og evt. å korte ned sesongen. Mener derfor at vi som er fritidsfiskere får ta det meste av støyten.

  3. Örn says —

    Er ikke dette bare spill for galleri?
    Fiskeridirektören slenger inn et krav som han kan gá med pá á gi opp hvis alle de andre kravene fár stá?

  4. Kystbloggen says —

    Jo, Ørn! Ikke godt å vite motivet bak utstpillet, og det kan hende at du har rett. Det kan også tenkes at Fiskeridirektøren mener at arbeidsutvalget ikke går langt nok, og at det da er duket for et regelverk der arbeidsgruppen og Fiskeridirektøren møtes et sted på halveien??

  5. birger says —

    Men hva med håndhevelsen av en slik regulsering ? Ikke minst tenker jeg på dykkerne som nok høster ganske anselige mengder.

  6. Kystbloggen says —

    Ja Birger, det blir jo et kapittel for seg. Her må man nok først og fremst satse på at også dykkere og fritidsfiskere er sitt ansvar bevisst – til beste for hummeren og for fremtidig fiske og fritidsfiske av hummer. Strenge reaksjoner for dem som blir tatt når reglene brytes, vil kanskje ha en effekt? En inspektør eller politi på hver holme blir det neppe.

Skriv en kommentar