Haifiske – Håbrannfiske i Nordsjøen

Haifiske. Håbrann

Her følger noen bilder fra haifiske i Nordsjøen. Fiske etter håbrann har lange tradisjoner i Norge. Det er nå så lite håbrann i Nordsjøen at båter fra Norge eller Danmark bare unntaksvis rigger seg til for en tur med håbrannliner. Man vet ikke fra år til år om det i det hele tatt blir deltakelse på dette usikre fisket. Bildene på denne siden viser Ragnar Govertsen og Tore Hæstad på håbrannfiske med båten “Randi” fra Lillesand. Det er Ragnar og Tore som har lånt ut bildene som er tatt på slutten av 1990-tallet.

Sløying av håbrann

Til fiske brukes flyteliner. Aktivitet i blåsene viser hvor det er håbrann. Vel om bord blir haien sløyet.

Håbrann på håbrannlinene

Båten patruljerer langs linene og haler inn håbrann som har tatt agnet. “Randi” var utstyrt med et linebruk på 500 kroker, og en tur varte normalt i ca. 10 dager.

Levering av håbrann

På 1990-tallet (da disse bildene ble tatt) ble håbrannen levert i Hanstholm i Danmark. Nedenfor vises fangsten etter endt tur. På 1990-tallet hadde Ragnar og Tore 3-5 turer på håbrannfiske per år. I 1999 fisket båten 15 tonn, mens året etter bare gav 3,5 tonn. Det var begynnelsen på slutten for det tradisjonsrike fiske for “Randi” og mannskapet.

Kjølehall i Hanstholm

Relaterte poster på Kystbloggen:

Bilder fra håbrannfiske; som viser “Brannflu” under håbrannfiske

Skriv en kommentar