Trollgarn – et gammelt redskap

Fiske med trollgarn. Foto: Kystbloggen

For fritidsfiskere er trollgarn det mest populære garnet. Garnet består av tre lag med nett der hvert lag har ulik maskevidde. Dette gjør at trollgarnet fanger opp det aller meste som måtte passere. Selv om trollgarn er et relativt komplisert garn, er det ikke noe nytt redskap.

Allerede i 1905 får vi en beskrivesle av trollgarnet i Johan Hjorts utgivelse av “Norske Fiskerier”. Her er noen utdrag fra Thor Iversen sin beskrivelse av redskapet som da helst var brukt på Sør- og Østlandet.

“Troldgarnet skal være indført fra Frankrige; det gaar ogsaa under navn af “fransk garn”. Troldgarnet er 15 favner langt og 1 favn høit; det sættes paa bunden paa forholdsvis grundt vand. Garnet er forsynet med korkfløit og sten. Det er særlig praktisk ved, at det fanger al slags fisk fra sild til den største torsk, hummer, krabber etc., idet de vikler sig let fast.”

Trollgarnet har således ikke utviklet seg stort gjennom de siste hundre år selv om materialene har gjort trollgarna mer holdbare og lettere å håndtere. Også i dag er trollgarnet det mest effektive garnet for oss som driver fritidsfiske på grunt vann nære land. Å hale trollgarn er like spennende hver gang; man vet aldri hva man får – men man er garantert noe å spise.

Lyr og torsk i trollgarn. Foto: Kystbloggen

Denne artikkelen har one comment så langt!

  1. vasculabs-tool says —

    behovet for at se:)

Skriv en kommentar