Merking av stor fisk – forskning på tunfisk

Merking av størje i 1957.

Hvordan merker man en muskelbunt av en fisk som veier over 200 kg? Dette var utfordringen Johannes Hamre stod overfor da han forsket på størje (tunfisk) på 1950-tallet. Størja lot seg ikke merke uten at den først ble fanget. Problemet er at størja raskt dør når den er fanget i ei not. Den må være i konstant bevegelse for å få nok oksygen skylt over gjellene. Hamre mått derfor få satt inn merket og raskt slippe fisken fri fra nota. Fiskerne fikk betalt for fisk som ble merket og sluppet fri. Merking av størje ble gjort i perioden 1957 – 1959.

Ramsøysund med kast

Over ser du “Ramsøysund” fra Askøy med et størjekast i 1959 (se også bilde helt nederst på siden). De store fiskene bruker sine kjempekrefter for å komme ut av nota, og i dette kaoset står Johannes Hamre klar – med merkestanga hevet. På tuppen av stanga er merket som stikkes inn i fisken. Lettbåten til Hamre er fortøyd til en av motorbåtene som ligger på nota.

Størje med fiskemerke

Ei størje er merket og sluppet ut av størjenota. Delvis i svime prøver den å få opp farten som den er avhengig av. Til tross for vanskegraden under disse merkeforsøkene, virket prosjektet. Dersom du mener å se ei åre ligge å flyte oppe i venstre bildekant, så stammer denne fra Hamres lettbåt som – ved dette tilfellet – veltet.

Johannes Hamre i lettbåten

En våt havforsker kommer seg opp i lettbåten fra et ufrivillig bad etter å ha merket tunfisk (størje). Hamres arbeid var banebrytende, og arbeidet han gjorde både med merkeforsøk, registreringer og biologiske prøver, utgjør i dag det mest grundige forskningsarbeide som man har om størje fra denne perioden. I dag fortviler fiskere og forskere verden over; den største av tunfiskene (bluefin tuna) er sterkt overbeskattet, og arbeidet til Johannes Hamre – og senere Sigmund Myklevoll ved Havforskningsinstituttet – blir brukt for å lære mer om en av havets kjemper.

Mer om størjefiske på Kystbloggen

Den første notfangst av størje – 1926
Norges største størjekast – Historien og bilder
Størjefiske på 1960-tallet – Historiske bilder

Glimt fra størjefiske:

Del 1, som viser “Flid” fra Veidholmen i 1971
Del 2, som viser “Vågly” med fangst i 1970 og 1971
Del 3
, som viser bilder av “Frøyabuen” i 1971
Del 4 som viser “Nystrand” i fiske på slutten av 1960-tallet
Del 5 som omhandler “Toftøysund” og bilder fra 1980.
Del 6 som viser “Boholmen” på størjefiske i siste del av 1970-tallet.
Del 7 som viser “Bådsvik” i siste del av 1970-tallet.
Del 8 som viser “Sversling” under fangsting på 1950-tallet.
Del 9 som viser kutteren “Grei” på størjefiske i 1953.
Del 10 som viser “Margot Lovise” på størjefiske i 1959.
Del 11 som viser sløyefartøyet “Finn” i aksjon.

Hamre i lettbåten. Ramsøysund med kast.

“Ramsøysund” av Askøy. Alle bilder: Havforskningsinstituttet i Bergen.

Skriv en kommentar