Fiskerekord; største lange?

Hvor stor kan ei lange (Molva molva) bli? Litteraturen strides, men de mest optimistiske anslag oppgir 2 meter. Ei lange som ble levert på Karmøy i 2002 kan være den største som er landet i Norge.

Rekordstor lange levert i Åkrehamn

Kjempefisken har vært heldig med sitt liv i dypet. Som liten har den unngått sine fiender og vært spart for alvorlige sykdommer. I voksen alder har den unnsluppet fiskernes redskap; inntill august 2002. Det var reketråleren “Athena” fra Vedavågen som leverte den store fisken til fiskemottaket i Åkrehamn. Fangsten ble tatt på Revet på nesten 300 meters dyp. Mellom rekene i trålposen var det lett å få øye på den ekstreme “bifangsten”.

Fisken ble veiet til 37,2 kilo sløyd. Som “rund fisk” kan vekten anslås til ca 42 kilo. Lengdemålingen viste 1,86 meter.

Det ble også tatt prøve for aldersavlesning. Inne i hjernen har fiskene noen steiner som hjelper dem med å holde balansen. Disse øresteinene – otolittene – har en vekst som kan sammenlignes med måten trær vokser. Den delen av året veksten er lav, får otolittene en tynn og mørk vekstsone, mens den får en bredere og lysere vekstsone i sommerhalvåret. Ved å studere otolittene i mikroskop, kan man telle de mørke ringene, og dermed anslå alderen.

Ørestein / otolitter blir tatt ut. Foto: Kystbloggen

Otolittene ble overlevert til Avdeling for Bunnfisk ved Havforskningsinstituttet. Her ble de uvanlig store otolittene studert. Selv om dette er spesialister i aldersavlesning, hadde avdelingen ikke vært borti noe liknende tidligere. En av otolittene ble delt i to for å få frem et tverrsnitt av vekstringene, men på så gamle fisker er det vanskelig å skille vekstringene fra hverandre. Ringene stod veldig tett, og de var vanskelig å telle. Flere personer så på otolitten, uten å kunne kommer frem til en eksakt alder. En minimumsalder på 20 år var det nærmeste man kom.

Om dette er den største langen som er tatt i Norge, er uvisst, men lang var den!

Denne artikkelen har one comment så langt!

  1. Kjempelang lange i Bergen - Kystbloggen says —

    […] – uansett hvor langt ute og hvor dypt man fisker. For noen år siden skrev Kystbloggen om ei gigantisk lange på omlag 42 kg. som ble levert på Karmøy. Denne var riktignok tatt i trål, og stiller derfor […]

Skriv en kommentar