Rekefiske på 1800-tallet – uten trål!

I 1903 ble det publisert et skrift om reker og rekefiske, forfattet av Alf Wollebæk. Han forteller om et rekefiske før reketrålens tid. Drammensfjorden var da det eneste sted i Norge det ble fisket dypvannsreker. Wollebæk mener at dette fisket da kunne spores minst 60 år tilbake.

Redskapen bestod av en glip (nedsenkbar håv). Glipen hadde en diameter på ca. 80 cm. Selve posen/nota i glipen var 50 cm. dyp og var selvsagt finmasket. Investeringene til dette fisket, inkludert 30-40 favner med line og bøye kom på 3-4 kroner i de dager.

Til agn i glipen ble det brukt fet sild som ble bundet fast i bunn av glipen – 8-10 silder i hver glip. Makrell ble også brukt til agn. Duften av agnet ble svakere med tiden, og derfor skiftet man agn annenhver dag.

Hver rekefisker brukte 7-8 gliper samtidig, men noen betjente opp til 12 gliper. Glipen ble senket ned til bunns og løftet opp en meter slik at den ikke hadde kontakt med bunn. I en times tid lå glipen og samlet reker rundt agnet. Når fiskeren kom for å trekke den, ble den løftet med et kraftig rykk slik at rekene samlet seg nede i posen. Deretter ble glipen halt opp jenvt og raskt for å hindre rekene i å svømme opp og ut av glipen.

Den beste og mest aktive tid for dette fisket var om vinteren, etter at isen hadde lagt seg. Fiskerene hugget da hull i isen og senket ned glipene. Wollebæk var selv med og observerte dette fisket en maidag, og han gjorde følgende notater:

“Ved Skaugssletta – 1 kv.mil n.f. Svelvig, utsatte en af Drammensfjordens ældste rækefiskere sine 6 hove paa 30 favnes dyb, agnet med sild. Efter 1 times forløb halede han hovene ind; de inneholdt: Den første: 38 store eksemplarer, den andre 15, den tredje 13, den fjerde 15, den femte 15 og den sjette 10.”

Det ble konkludert med at dette var en god fangst; selv 10 reker per håv/glip var “upaaklagelig”. Fiskerens rekord var imidlertid 2000 reker med 7 gliper og 7 trekk. Det gikk i snitt 120 reker per liter. Fiskeren solgte fangsten til “Drammens jernbanestation” for kr. 1,00 per 100 store reker og 35 øre per 100 mindre reker. I januar og februar 1900 var det et godt rekefiske på hele strekningen fra Svelvig til Helle. 70-80 fiskere var da involvert i denne form for rekefiske. De heldigste fisket reker for 8 kroner per dag.

Reker. Foto: Kystbloggen

Skriv en kommentar