Størjerekord av Askøyværinger i 1952

I 1952 kokte havet av makrellstørje. Langs hele Vestlandskysten ble det gjort storkast, og 400-600 fisk i et enkelt kast var ikke uvanlig. Størja lengst sør (vest av Rogaland) var heller liten, mens også større fisk kom inn lengre nord. “Sjømann” fra Misje med Karl Hellesøy som bas ble beste båt dette året, men også “Ramsøysund” fra Askøy gjorde en meget god sesong. De mange og store fangstene første uka i august, gjorde at fisket ble stoppet frem til 11. august.

Ramsøysund fra Ramsøy / Askøy

I løpet av en dag – 11. august 1952 – presterte mannskapet på “Ramsøysund” å levere fem (5) størjefangster til Blomvåg. Den største fangsten var på hele 300 størjer, noe som utgjorde omlag 30 tonn. Den vesle kutteren fra Askøy var dermed en av mange som satte en form for rekord under størjefiske i 1952; en rekord som også kan dokumenteres (klikk her for større bilde). Dagen etter (12. august) ble det igjen stopp i fisket.

Salgsrapport for Blomvåg 1952

1952 var et eventyr for bortimot alle som hadde dristet seg til å satse på størjefiske. Fortsettelsen ble ikke like glamorøs, men noen klarte seg godt – deriblant “Ramsøysund”. I 1956 stilte rederne med ny båt, og fortsatte der de slapp på størjefeltet. Flere bilder av nye “Ramsøysund” kan du se på posten som omhandler merking av størje. Mer om størjefiske på Kystbloggen ser du her.

Ramsøysund 1959. Foto: HI

Denne artikkelen har 3 comments så langt!

  1. birger says —

    Størjefiske ? Ja, det varte vel noen år utover på 50-tallet. Jeg var ti år da 50-tallet ebbet ut og husker godt at størje ble tatt i mot og frosset inn her jeg bor i Nord-Trøndelag. Såvidt jeg husker (eller kanskje er blitt fortalt) ble det vesentlige eksportert i frosset tilstand til Italia.

  2. Kystbloggen says —

    Stemmer Birger! Italia var det viktigste markedet. På 1970-tallet kom japanske fryseskip til Norge (blant annet til Fedje) i størjesesongen. De kjøpte fisken når den kom inn, sløyde den selv og frøs den om bord.

  3. Glimt fra størjefiske – Del 14 - Kystbloggen says —

    […] i Askøy kommune hadde en spesiell posisjon under størjefiske. Herfra kom også storfiskere som “Ramsøysund” og “Ramsøy” (senere “K.S.K”). De to første bildene er antakelig tatt i […]

Skriv en kommentar