Glimt fra størjefiske – Del 13

Når man omtaler størjefiske, kommer man ikke utenom Karlsen-brødrene fra Ramsøy på Askøy. Karl Martin, Sigurd og Konkrad Karlsen var beryktet for sitt tempo og sin teft for størjefiske. I 1950 startet de med nota på “Ramsøy” og “Solvind” som følger. 1950 ble en sesong der mannskapet lærte mye, men også fikk fine fangster. Erfaringene ble tatt godt vare på, og senere på 1950-tallet gikk Karl Karlsen under tittelen “Størjekongen”.

Ramsøy med fisk i nota. Ca. 1951

Her arbeides det med å tørke not for å lette fangsten. Vi ser at størjene er små, og de to øverste bildene er fra tidlig på 1950-tallet (1950-1952).

Ramsøy ca. 19500.

Til 1954-stilte Karlsen-brødrene med ny båt; spesialbygget med tanke på størjefiske. Den fikk navnet “K.S.K” – etter de tre brødrene. Første sesongen skulle imidlertid bli preget av en tragedie: Konrad Karlsen omkom under størjefiske. Flere fartøy deltok i letearbeidet, men Konrad var ikke å finne. Antakelig hadde han gått ut med nota under kasting.

K.S.K. med størje i vinsjen.

Utover 1950-tallet fortsatte “K.S.K.” å herje på størjefeltet. På bildet nedenfor ser vi at båten er klart til kast. Mannskapet speider etter fisk, og ørebåten (som er på slep) er bemannet. Bildet er antakelig fra første halvdel av 1960-tallet. I 1962 satte båten ny rekord med et sluttkvantum på 432 tonn (2495 størjer). I de dager utgjorde det en førstehåndsverdi på 900.000,- kroner. Med Sigurd i styrehuset, Karl som dirigent på baugen og et godt trent mannskap, gjorde båten det utrygt å være størje langs norskekysten. I 1964 avsluttet båten sin karriere på størjefeltet ved å være beste båt, men da med “bare” 560 fisker. Alle bilder utlånt av Karl Karlsen.

K.S.K. på størjefiske

Mer om størjefiske her på Kystbloggen, kan du finne på denne siden.

Denne artikkelen har 5 comments så langt!

 1. Ketil Morgan Karlsen says —

  Hei,
  Er ombord Skandi Neptune og eg jobber som Kaptein ombord, kom over denne siden og det var kjekt å sjå.
  Far min Karsten Karlsen sønn til Kondrad Karlsen min bestefar var en av eigerene på KSK er han du ser i tønna og speider etter størje.
  Dei stod å speidet slik for å dekke alle sektorer, en av triksene dei hadde.
  Har blitt flesket opp med historie fra det fasinerende og spennende fisket.

 2. Kystbloggen says —

  Ja, Kjetil Morgan – da har vi blitt fostret opp på samme måte. Har ved flere anledninger snakket med din far; Karsten. Han kan det meste som er verdt å vite om å fiske størje, og han var til god hjelp for meg da jeg samlet informasjon om størjefiske på Vestlandet. Med tiden blir det det nok tid til å publisere flere gilmt og triks fra størjefiske her på Kystbloggen. Hyggelig at noen leser (og kommenterer) et så sært tema.

 3. Stein Hugo Thorsen says —

  Hei Kjetil Morgan.

  Karl Karlsen var min bestefar, min mor het Esther Karlsen, hun var datteren hans. Så da er du og jeg i familie. Har ikke hatt noe særlig kontakt med min bestefar de siste årene han levde.
  Mange grunner til det…..Uansett spennende å se bilder av KSK. har en sønn som synes det er veldig interessant.
  Hilsen Stein Hugo

 4. Torstein Danielsen says —

  Hei.

  Da er vi alle tremenninger tydeligvis. Min Mormor het Nelly Karlsen og var søster til Karl Karlsen.
  Kjempespennende å lese om Størjefisket og Karlsen brødrenes suksess i nær fortid.
  Er selv ikke i maritimt miljø, det var min bror Jan Danielsen som fant opplysninger om slekten på morsiden.
  Vi hadde hytte på Breivik (Bjøllevågen) og fisket ofte i Hjeltefjorden.

  Hilsen Torstein

 5. Bjorg (Hagen) Peterson says —

  Min bestefar var Mandius Karlsen fra Ramsoy, og hans
  far het Karl Karlsen. Hvordan er jeg slekt med Sigurd
  Karlsen, Karl Martin, og Konrad Karlsen.

  Jeg tror at min far Olaf Hagen arbeidet ombord i KSK.
  Takk for hjelpen,
  Bjorg (Hagen) Peterson
  som bor i Salt Lake City, Utah, USA

Skriv en kommentar