Halsnøyteina – Den beste åleteina?

I 1967 ble heftet “Ålefisket” utgitt av Den Norske Idebank. Her deler Johannes G. Tofte sine erfaringer fra ålefiske med ulike redskap. Han fisket også på oppdrag fra Fiskeridirektoratet. Her følger tegning og litt informasjon om halsnøyteina. Først et utdrag av det Tofte skriver:

“Jeg har forsøkt alle disse metoder. Men har forlatt både ruser og teiner av einer og er gått over til de såkalte “Halsnøyteiner”. Grunnen til dette er at disse har gitt oss det beste nettoutbytte, og det er det som teller. Rusene som nok fisker godt er kostbare. Halsnøyteinene derimot lager vi selv og de blir da meget rimelige. De har også viste seg meget effektive. I årene1961-62 drev jeg med 50 slike teiner forsøksfiske for Fiskeridirektoratet, fra Brønnøysund og like opp i mot Tromsø. I Brønnøysund-distriktet hadde fiskerikonsulent Halaas tidligere drevet forsøk med ruser. Det viste sig imidlertid at vi fikk meget bedre resultat med våre teiner. Jeg føler meg også sikker på at om jeg kom østover med mine teiner så skulle jeg få gode fangster både i Fredrikstad og mange andre steder…”

Halsnøyteine. Foto fra heftet Ålefiske fra Den Norske Idebank

(Klikk her for større bilde av teningen. Tegningen er hentet fra det ovenfornevnte heftet)

Tofte presiserer at teinene må være nøyaktig etter tegningen og at agnet må plasseres i det ytterste rommet – helst under kalven. Netting brukes i den ene enden for at undermåls ål kan slippe fri. I områder med mye krabbe må man helst bruke trefjøler i den enden da krabben kan klippe seg gjennom nettingen. Teinene må heller ikke være trehvite eller lyse.

Ballast er også nødvendig. Teiner som ikke ligger godt på bunn, fisker dårlig. Tofte brukte fersk sild eller makrell til agn i teinene. Fersk og frosset fungerte godt, men det måtte ikke være “skjemt” (bedervet). Tofte gir også tips om hvor man skal sette teinene. Kort summert: Utenfor kaier, fabrikker, båtstø ved elvemunninger og ved avløpsrør. Avslutningsvisk kan det nevnes at Tofte advarer mot feil og hull i teinene. Er det en mulighet for å komme ut av teine, så finner ålen den.

Mer om ålefiske som ekstrainntekt, kan du lese om på denne posten.

Skriv en kommentar