Glimt fra størjefiske – Del 14

Solsvik I. Foto ulånt av John G. Bjorøy

Over ser du “B. Bjorøy” som “Solsvik I” (H 49 F) under fiske etter makrellstørje. Kutteren ble kjøpt til Askøy i 1954, og det var driftige karer fra Ramsøy som overtok båten. Den vesle øya nordvest i Askøy kommune hadde en spesiell posisjon under størjefiske. Herfra kom også storfiskere som “Ramsøysund” og “Ramsøy” (senere “K.S.K”). De to første bildene er antakelig tatt i 1954 ettersom båten ikke har fått påsatt nytt fiskerinummer og navn. Nedenfor ser vi båten med størje ombord. Øksa ble flittig brukt under størjefiske, både til bløgging og under sløying.

Br. Bjorøy med størje på dekk.

Brødrene Bjorøy (“B. Bjorøy”) fisket jevnt og godt de årene de deltok på størjefiske. Nedefor ser vi sløyefartøyet “Nordlys” bli lastet med makrellstørjer fra “B. Bjorøy”.

Norlys lastes med størje fra B. Bjorøy.

Båten skulle få en dramatisk avslutning på sin karriere på størjefiske. I 1960 ble det skiftet snurpevaier, og den nye vaieren tålte ikke belastningene under størjefiske. Det var også montert ekstra mye bly på nota for å få den til å synke raskere under kasting. Under fangsting – med fisk i nota – røk vaieren. Hele nota, som også var festet i baugen, slet seg løs fra “B. Bjorøy”. Nota var på vei mot bunn, men den var fremdeles festet til ørebåten (en liten motorbåt). Flere av mannskapet hoppet ned i ørebåten for å forsøke å berge notøret og få det opp til hovedfartøyet. Tyngden av nota var imidlertid for stor, og uten å ha kniv for hånden til å kappe tauet, ble ørebåten dradd under vann. Seks mann lå i vannet, og bare en hadde redningsvest. Følgefartøyet kom til unnsetning, og en etter en ble de reddet opp fra havet. Sistemann lå under vann da han ble halt opp etter håret. Gjenoppliving ble foretatt, og heldigvis gikk ingen liv tapt. Dette ble siste størjesesong for kutteren fra Ramsøy.

B. Bjorøy hjemme på Ramsøy.

Alle foto utlånt av John G. Bjorøy. Flere glimt fra størjefiske ser du her.

Denne artikkelen har 2 comments så langt!

  1. daniel langeland says —

    hei. denne båten eigde min oldefar, før han kjøpe den “nye” solsvik 1 i 60 årende 🙂 kjekt å lese litt historie her.. har dere flere bilder av båten kanskje?
    hilsen daniel

  2. Kystbloggen says —

    Hei Daniel. Kjekt at du fant noe kjent og interessant. Har dessverre ikke flere. Som du ser, så er ikke kvaliteten all verden på alle, men jeg la ut dem jeg mente var severdig.

Skriv en kommentar