Freder kveita på fisketur

Noen klarte å komme seg på sjøen i ruskeværet vi hadde på Vestlandet i vinterferien. Å fiske på dypt vann om vinteren kan gi stor og uventet fangst, men ikke alle velger frivillig å slippe ut igjen den gjeveste fisken; kveita. Jon Henneli har sendt inn bildene som vises nedenfor, og fisketuren resulterte tydeligvis i noen brukbare fiskemåltid.

Fiskefangst. Torsk og kveite.

Å få kveite på line er en stor opplevelse, og spenningen stiger alltid når man ser den store og hvite buken blinke stadig sterkere mens fisken nærmer seg overflaten. Jon Henneli har tidligere vært med Torstein Halstensen under linefiske, og for Torstein og Jon har kveita en helt spesiell betydning. Kveita har forsvunnet fra flere gamle gytefelt, og bestanden er presset. Derfor velger noen å la kveitene få leve videre i håp om at de vokser seg større og kan bidra med rekruttering til bestanden.

Merking av kveite

Hensynet til kveitebestanden i sør veier tyngre enn et kveitemåltid. På bildet over har Jon satt inn et merke i kveita. Kveita ble deretter satt ut på samme sted som den ble tatt. Forhåpentligvis får kveita vokse seg stor og være med på å produsere nye årsklasser før den blir fanget igjen. Fangstposisjon og størrelsen på fisken blir notert. Håpet er at gjenfangst av merket kveite kan gi oss bedre kunnskap om kveitas vekst og vandringsmønster.

stortorsk

Selv om kveita fikk leve, ble det fangst for Jon og de øvrige om bord. Over ser du to flotte torsker. Småsurt vintervær til tross; fin fangst og møte med kveite er alltid en opplevelse.
fisketur

Denne artikkelen har one comment så langt!

  1. Torstein says —

    Veldig bra Jon. Håper kveita dukker opp igjen om 20 år.

Skriv en kommentar