Et marmorert isfjell i Sørishavet

Denne gang kommer det ikke bilder fra den nordlige halvkule. Forskningsfartøyet “G.O.Sars” er for tiden på tokt i Sørishavet. Etter at fartøyet forlot Cape Town, har båten beveget seg sørover mot kaldere farvann. For et par dager siden passerte båten et meget spesielt isfjell.

Marmorert isfjell.

Isfjellet hadde tydelige marmoreringer. Hvordan de har oppstått er uvisst. Er det overflatevann på isen som har smeltet og frosset og deretter blitt stengt inne av nye lag med snø og is? Kanskje det er spor etter forurensning, eller sot og aske fra urgamle naturkatastrofer? Uten å vite svaret, kan man i alle fall glede seg over synet av et så vakkert og unikt isfjell – på motsatt side av jordkloden. Har du noen ide om hva som kan ha forårsaket stripene på isfjellet, er du velkommen til å benytte kommentarfeltet. Foto: Øyvind Tangen

Marmorert isfjell. Foto: Kystbloggen

Denne artikkelen har 20 comments så langt!

 1. Kenneth Motland says —

  PHOTOSHOP!!!! Say no more!

 2. Kystbloggen says —

  Nice try Kenneth, men sorry! Her på Kystbloggen finner du ingen manipulerte bilder – jeg har selv orginalfilene til bildene. Når du tror bildet er maipulert, så tar jeg (og sikert fotografen) det som et stort kompliment!

 3. Inni says —

  Fantastisk isfjell! Jeg prøvde å klikke på bildene for å få dem større,men det gikk ikke.

  Jeg har nok dessverre ingen forslag til hva som kan ha laget mønsteret..

 4. Kystbloggen says —

  Takk for kommentar Inni!
  Bildene er også publisert på den engelske utgaven av Kystbloggen. Du kan nok finne svaret blant kommentarene på bildene der. Se http://afishblog.com/?p=39

 5. Inni says —

  Morsomt! Jeg leste nå;der var det jammen mange kommentarer.
  Jeg skal legge denne siden til feedene mine,det var mye artig å lese her.

 6. Kystbloggen says —

  Hyggelig at du likte den Inni!

 7. Stine A says —

  Dette er issalger.

  Det er encellede alger som kan vokse i klynger. De lever på innsiden av isen. Når isen begynner å smelte kommer algene til syne gjennom overflaten…!

 8. Stine A says —

  mente is-alger

 9. Henrik Bjerkman says —

  Det er ikke isfjell. Det er en ufo..

  Neida..

  Jeg synest det ser uekte ut, hadde ikke vært noe problem for en som er pro i photoshop.

  Men det er sikkert ekte og utrolig spesielt.

  Mvh Bjerk

 10. Fredrik says —

  Dette kunne selvfølgelig vært manipulert, som alt annet. Alt er mulig i dag, jeg har selv jobbet med photoshop som yrke i over 15 år, men tror nok dette har en annen forklaring.

  En kan være; Lys er det som definerer fargen på is. Luftbobler blir presset ut av is under sterkt press, det er disse luftboblene som gjør snøen hvit, og mangelen på disse som gjør isen gjennomsiktig. Så hvis man i tillegg tar med at is absorberer veldig godt bølgelengdene av lys fra den blå til den røde skalaen av det synlige lysspektrumet. Slik som her på bildet, er blått overrepresentert, og det er også den fargen som kommer sterkest frem når sollyset brytes gjennom de forskjellige tykkelsene og mengden luft i isen. Rødt bli som regel veldig godt absorbert i ren is, men jeg tror denne isen inneholder store konsentrasjoner av forurensning av noe slag. Aldri sett så sterke og klare farger før. Som sagt, ikke noe fasit fra meg der, men det er ihvertfall basisk fargelære, og jeg tror nok sollyset her setter opp et aldri så lite lysspill 🙂

 11. Sivert Sæterbø says —

  Som ung såg jeg noe lignende, selv om det ikke kan samenlignes..
  Inne i en isgrotte der isen/snøen ikke smeltet om sommeren oppe på et fjell, var det smale striper i isen med flere farger.
  I dag husker jeg bare fenomenet, og dette kom frem i minnet når jeg leste avisen..

  Vi ungdommene “polerte” isen med vottene der vi såg fargespillet… Da lignet det litt på “knust” is man kunne se inn i… Du har sikket sett knust stålis og sett lysbrytningene som oppstår i alle regnbuens farger..

  Så kanskje isen i stripene inneholder is med forskjellig konsistens inkl litt forurensing fra omgivelsene og som sprekker opp på en måte som gir forskjellig lysbryting i sjøvann, jo også ved temeperaturpåvirkning…Stripene er jo tydeligvis dannet av smeltevann..

 12. ola norman says —

  Nei dette er ikke Photoshop, Er selv grafisk designer og ser ganske lett
  om bilder er manipulert. Dessuten kommer dette fra et profisjonelt
  forskningfartøy. Men bildet er meget intresangt. Tror heller på teorien om Alger eller frosset ferskvann.
  Et lite spørsmål? Var det kun det ene isfjellet som hadde denne fargen?
  eller så dere flere som var av denne typen?

 13. Pete Van Polaris says —

  Jeg tror det må være en være en periode med oppvarming som har smeltet toppen av isen for så å fryse på igjen. Sikkert ikke så veldig interessant, men jeg har brukt marmorisert isfjell som en del av min profil i over ett år. (Link til nettsted redigert bort ettersom samme link ligger på navn til innsender, Admin)

 14. Spill says —

  Ola normann: Om du ser på den engelske versjonen av denne bloggen så finner du flere bilder:) Altså her: http://afishblog.com/?p=39

  Allers anbefaler jeg alle å begynne å abonnere på hans RSS feeds slik at dere kan få innlegg som dette rett inn i nettleseren..;)

  Rss feeden finner dere her: http://www.webinntekt.com/blogg/?feed=rss2

  Utrolig tøffe bilder forresten!

  -morten

 15. Sondre Båtstrand says —

  Wow, litt av et isfjell – flotte farger! Men som miljøverner lurer jeg jo på om det er forurensning som har skapt fargene. Har dere tatt prøver av isen? Kunne vært artig å vite mer om den isen.

 16. Kystbloggen says —

  Takk for alle kommentarer. Jeg har vært på påskeferie og har dessverre ikke hatt tilgang på Internett. Hyggelig at så mange kommenterer bildene. For å svare på noen av innleggene, kan jeg begynne med spekulasjonene om hvorvidt bildene er ekte. Ja, klart de er ekte. Fargene er heller ikke skapt av “spesielle lysforhold”. Fargene er faktisk mye mer fremtredende enn på bildene jeg har vist. Det var ikke perfekte lysforhold da bildene ble tatt, og derfor er de mer blå og grå enn ved optimale forhold. Jeg har sendt fra meg orginalene til et engelsk bildebyrå som nå har solgt dem over hele verden. I artikkelen om isfjellet hos Daily Telegraph ser dere bildene etter at profesjonelle har justert fargebalanse, nivåer og kontrast.
  Takk også for fine ord, linker fra Morten, og ellers forslag til hvorfor isfjellet ser ut som det gjør.

 17. Grethe, Jan Arne og Merete says —

  Vi tror det er en stor hvit stein 🙂
  (eller en ufo)
  Bildet er uansett så bra
  at det må komme fra Fedje.
  Super side.
  Hilser fra alle, og til alle.

 18. Kystbloggen says —

  Takk for hilsen alle sammen! Ja, det er jo faktisk en feiing som har tatt bildet. Feiinger har alltid vært opptatt av store ting på havet; slik som hval og brugde. Derfor er det ikke rart at isfjellet vekket interesse hos fotografen.
  Her er en link til Dagbladets oppslag om saken.

 19. Eirin says —

  WOW, noe så utrolig flott! Naturen er så fantastisk

 20. Kristine says —

  WOW, noe så vakkert! Naturen er virkelig nydelig! Og ikke minst, et fantastisk bilde! Jeg ble helt matt, det var jo så flott!

Skriv en kommentar