Skal kysttorsken fredes? Hva med fritidsfiske?

Debatten raser omkring situasjonen til kysttorsken, og forbrukere oppfordres til å boikotte produkter produsert av kysttorsk. Det er ingen grunn til å tvile på forskernes beregninger, og deres faglige vurdering ut fra historiske data. I likhet med kveite og uer, blir kysttorsken sette på som en truet art, og anbefaling om 0-uttak kommer da som en naturlig reaksjon. Spørsmålet er imidlertid om dette lar seg gjennomføre? Fiskeriministeren er klar på at en totalfredning av kysttorsken ikke lar seg gjennomføre, uten å legge brakk det meste av kystfiske langs kysten. Men hva med alle oss som er fritidsfiskere?

Kysttorsk

Tusenvis av fritidsfiskere ville blitt berørt av et fredningsvedtak. Torsk fanget i ruse, måtte settes ut igjen, og juletorsken måtte hentes inn fra torskebestanden i nord (skrei). Nordsjøtorsk kunne man neppe fått lov å fiske ettersom den bestanden heller ikke er i særlig god forfatning. Dessuten trekker nordsjøtorsk inn mot kysten (eksempelvis under sildegyting), og da blir det vanskelig å skille en torsk fra en annen.

Torsk og lyr i trollgarn

Garnfiske (med få unntak) vil bli forbudt for alle fritidsfiskere. De populære trollgarna må stues bort sammen med de fleste andre garn som har en maskevidde som kan hekte fast en stor eller liten torsk. Flyndregarn kan kanskje brukes, men da kan man risikere å få kveite – som også er truet.

Torsk på fiskestang

Kanskje man kan få lov å bruke fiskestang. Med en catch-and-release-åpning i fredningsforbudet kan man da slippe ut torsk som fanges på stang, på line og i ruse? Nei, “catch and release” blir sett på som dyreplageri, så en eller annen offentlig etat lager sikkert en forskrift eller lov som forbyr er slik ordning.

Kanskje enkelte fjorder kan bli unntatt fra fredningen. Lokale bestander av torsk finnes langs hele kysten og i fjordene. Kanskje vi må DNA-teste hver enkelt torsker før vi vet om vi må slippe den ut?

Det ser ut som om fritidsfiskere går harde tider i møte. Teiner og ruser får vel knapt settes i havet når de nye reglene for hummerfiske blir bestemt. Jeg har selv brutt loven da jeg fikk en sjøørret i trollgarnet. Hvis torsken skal fredes kan man vel knapt sette et reskap i sjøen uten å risikere å gjøre seg kriminell. Det tryggeste er vel å gå over til å kjøpe blokkfryste fileter pakket i Kina.

Denne artikkelen har one comment så langt!

  1. Raymond Jakobsen says —

    Totalfreding av alle verdens fiskearter som i dag blir hentet ut i stor stil, enten tilsiktet eller som bifiske (for så å bli slengt på havet igjen) er kanskje å foretrekke fremfor å miste alle bestandene helt?

    Ellers bør man vel venne seg til å spise insekter…

Skriv en kommentar