Forslag til forvalting av hummer

Arbeidet med nye forskrifter for hummerfiske går sin gang. Nå har Fiskeridirektøren sendt sitt forslag til forvaltning av hummerbestanden til Fiskeri- og kystdepartementet der forslaget skal viderebehandles. De endelige forskriftene skal gjelde for 2008-sesongen.

Hummer i teine. Foto: Kystbloggen

Det mest påfallende ved forslaget er nok den utvidede fredningsperioden som strekker seg over 11 av årets måneder, samt redskapsbegrensningene. Ifølge Fiskeridirektoratet er dette hovedpunktene ved det nye forslaget:

– Sesongen varer fra 10. oktober klokken 08.00 til og med 10. november. Dette gjelder for hele kysten

– Felles misntemål som blir 25 cm totallengde eller 90 millimeter ryggskjoldlengde

– Forbud mot fangst av rognhummer

– Redskapsbegrensninger for fiskere med inntill 80 teiner og 5 teiner for fritidsfiskere

– Forbud mot å sette ut torskeruser i perioden 1. mai til og med 10. november. Fiskeridirektoratet kan dispensere fra forbudet for manntallførte fiskere som skal fiske torsk for omsetning med merkeregistrert fartøy.

– Dybdebegrensning for fritidsfiskere som fisker med krabbeteiner eller andre redskaper til fangst av krabbe på grunnere vann enn 25 meter på strekningen svenskegrensen til Varnes fyr på Lista i hummerfredningstiden. Samtidig blir det innføring av et definisjonsskille mellom hummerteiner og krabbeteiner.

– Fluktåpning i teiner. Hummerteiner skal ha to sirkulære fluktåpninger på minimum 60 millimeter, slik at hummer under minstemål skal ha muligheten til å forlate teinen. Teiner som skal brukes i fiske etter krabbe skal ha en sirkulær fluktåpning på minimum 80 millimeter, slik at også voksen hummer skal kunne forlate teinen.

– I fredningstiden innføres det forbud mot å oppbevare hummer i sjøen. Hummer som ved inngangen til fredningsperioden er innmeldt og registrert av salgslagene for omsetning kan likevel oppbevares i sjøen inntil slik omsetning kan skje. Fiskeridirektoratets regioner kan gi tillatelse til å oppbevare hummer i sjøen til godkjent kjøper.

Rognhummer. Foto: Kystbloggen

Denne artikkelen har 6 comments så langt!

  1. Harald says —

    Spørs om det då blir vits i å sette de 5 teinene. Ska jo ha godt ver nokre dagar og i den måneden du har på deg.

  2. Thor says —

    Det er omtrent ikke vits å sette ut 5 teiner.
    Det at sesongen begynner 10. oktober er også dumt, ettersom skolen er ferdig med høstferien da.

    Det med fluktåpninger er også mer stress. Da må man til å lage dette i teinene man har i dag.

  3. Kystbloggen says —

    Gode poeng der. Ang. fluktåpning håper jo at biltema-teinene fremdeles holder mål. Får sjekke for sikkerhets skyld. Dersom forslaget blir vedtatt blir det kanskje ikke noe fritidsfiske etter hummer i 2008 for min egen del. Bor på en plass der man er meget værutsatt. Får likevel håpe at det blir mulig å finne et par dager da de få teinene kan settes og hales.

  4. aleksander says —

    da blir ikkje meir hummer av å straffa yrkesfiskara. Da som ska te for å få opp bestanden e få slutt på alt svart fiske. for å få det til må det strengare straf å bøter til.

  5. Thor says —

    Det blir ikke mer hummer av å la yrkesfiskere fiske med nesten de samme reglene som før, men begrense hobbyfiskerne kraftig..

    Det enste som skjer er at yrkesfiskerne får mye mer enn før. Antall hummer som blir tatt opp fra sjøen blir uansett omtrent det samme.

    Hva med å totalfrede i 20-30 år? Så får den generasjonen som driver med hummerfiske nå måtte ta den støten. Slik at barnene dems får fiske hummer.

    Da må uansett ordentlige kontroll rutiner til. Noe som forsåvidt må til uansett.

  6. Kystbloggen says —

    Vil minne om at denne posten nå er gått ut på dato, og at nye regler for lengst er på plass.

Skriv en kommentar