“Von” fisker størje, også på Østlandet

I serien om innsamling av informasjon fra størjefiske, er det nå tid for stoff fra Rogaland. Like sør for Vedavågen på Karmøy ligger Salvøy. Herfra hadde familiene Kristoffersen og Torsen hatt god erfaring med notfiske etter makrellstørje med båtene “Laval” og “Von”. Utbyttet var godt, og i 1953 stilte familiene med to nye fartøy; “Salvøy” og en ny “Von”. Begge nybyggene ble utstyrt med størjenot. Det meste av opplysningene nedefor ble gitt av Johan Torsen og Peder Kristoffersen, og bygger på dagbøker fra størjefiske.

“Von” fra Karmøy

“Von” (R 412 A) var 47,1 fot lang og drevet av en maskin på 56 hestekrefter. Hvordan det gikk første året, vites ikke. Johan Torsen betegnet imidlertid sesongen som “dårlig”. Bildet over kommer fra Kjell Birger Sønstabøs fotosamling.

Så mye bedre ble det ikke i 1954. Kvelden 12. juli var nota om bord, og båten gikk ut fra Salvøy. Først 9. august kom båten i fangst og tok 21 størjer vest av Løna. Neste fangst ble tatt 24. august vest av Turøy, og 6 fisker ble tatt. I slutten av september gikk “Von” sør og øst mot Oslofjorden. Makrellstørje ble sett ved Ferder, og nota ble satt to ganger uten å gi fangst. 15. oktober ble nota tatt på land.

“Von” var en av mange som opplevde en nedtur etter den rike 1952-sesongen. 1955 gav en opptur for mange, og det gikk da også bedre for “Von” og følgefartøyet “Mørtel” (R 166 A).

“Mørtel” med fangst fra “Von”

11. juli ble nota tatt om bord og kursen ble satt nordover. 18. juli ble 21 størjer tatt nord for Løna. Neste fangst ble tatt 1. august da båten gjorde tre kast. Resultatet ble 30 størjer. Kursen ble da satt mot Oslofjorden, og øst for Ferder ble det storkast 11. august. 125 størjer av fin størrelse ble tatt og ført inn til Sandøsund. Bildet over viser “Mørtel” i Sandøsund; lastet med størje fra kastet. Nedenfor ser du “Von” sin fangst på kaien i Sandøsund. Bildene er utlånt av Hvasser Kystmuseum. Samme dag tok også “Nøkkerosa” et fint kast i samme område.

Sandøsund dekket med størjer

Notlaget reiste så tilbake til Vestlandet, og 24. august ble 29 størjer tatt på to kast vest av Marstein. 8. september ble 24 størjer tatt etter tre kast ved Nøvlingen. 12. september gav 47 fisk vest av Skotningen og i samme område dagen etter ble 60 størjer tatt. I oktober var båen igjen på Østlandet, men denne gang ble det bare størjesyner og et bomkast. Totalt gav 1955-sesongen 336 størjer.

1956 ble dårlig, også for notlaget på “Von”. Båten gikk ut 10. juli, og da dagboka til Peder Kristoffersen slutter i begynnelsen av august, var ingen fisk tatt. En avisartikkel forteller at “Von” fikk 33 størjer 27. august. Eller vites det ikke mer om båtens totalfangst dette året.

I 1957 slo notlagene fra Salvøy seg sammen igjen. Med not på “Salvøy” – og “Von” som følgefartøy – ble det flere gode sesonger. Dette kan tas opp ved en senere anledning. Har du informasjon om “Von” eller størjefiske i Oslofjorden, er du velkommen til å legge igjen en kommentar til denne saken.

Skriv en kommentar