140 år gammel hummer får bli enda eldre

Selv Kystbloggen ble litt overrasket over aldersestimatet på en amerikansk hummer som fikk omtale på vg.no.

En hummer på 9 kg. ble fanget ved Newfoundland (Canada), og ble holdt levende i et akvarium på en luksusrestaurant i New York i påvente av å bli servert. Kjempehummeren fikk imidlertid hjelp fra en dyrevernorganisasjon som mente at pensjonerte hummere fortjener en annen skjebne. Dermed ble kjempehummeren omplassert til et nytt og fritt liv i havet utenfor Maine.

Norsk hummer blir neppe så gammel som den amerikanske. Ingen vet eksakt hva maksimumsalderen er for hummer, men det antas at den ligger et sted mellom 60 og 70 år. Den amerikanskje kjempehummeren har fått sin alder estimert ut fra vekta. Hvorvidt 140 år er korrekt eller sannsynlig, skal det ikke her tas stilling til – men anslaget var ikke beskjedent.

Norsk hummer.

Norsk hummer kan i beste fall forvente å oppnå en alder som bare er halvparten av det man antar er alderen på kjempehummeren fra New Foundland. Illustrasjonsfoto: fiskeri.no.

Denne artikkelen har 13 comments så langt!

 1. Caroline says —

  Vel, jeg mener at det er litt rart dersom alderen skulle matche vekta til enhver tid. I så tilfelle har vi en del 200-årige mennesker i Amerika vet jeg (:

  Men fint for han George at han får bli levende litt lengre.

 2. Kazan says —

  En slik bekymring for hummerens ve og vel er sannelig rørende. Det kan ikke være mye å bekymre seg for når så mye trykksverte kan bli brukt på slike uvesentligheter. Jeg tolker det som et sykdomstegn at man ikke kan spise en hummer som er lovlig fanget med god samvittighet.

 3. Økologisk miljøblogg says —

  Syns det var greit jeg at hummeren fikk leve. Vi trenger ikke drive med konstant rovdrift på naturen.

 4. Einar says —

  Imponerende, fint at du blogger interesante saker fra et miljø jeg ikke kjenner så godt.

 5. odd Jakob Haaland says —

  Hallo !! på Karmøy har vi et fiskeri museum !! der er det en hummer som henger på veggen i et glass skap.. den hummere var 20 kg !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i levende live!! og var fanget i usa en plass, jeg har også sett et par hummer som har vært rundt 12 kilo, de er også fisket i usa. og henger over peisen hos en kjenning av familien !!!

 6. Eskild Naturforvalter says —

  PETA – Nok en bjørnetjeneste!
  Ja nå har de klart det igjen – skaffet blest om et urelevant tema, tillagt et tilfeldig dyr menneskelige egenskaper og samtidig skaffet nye horder av såkalte “dyrevenner” som punger ut eller melder seg inn i PETA for å vise hvor gode dyrevenner de er.
  At de i sin misforståtte vennlighet samtidig har skrevet denne hummerens dødsdom er de trolig ikke klar over når de plasserer han i et nytt habitat, med nye byttedyr, nye havtemperaturer, flere hundre mil fra dens leveområde. “George” og andre enkeltindivider har ofte for vane å levere inn tøflene etter kontakt med slike dyrevernere. Det som er mye verre er jo at dette er smittespredning på sitt verste! George er som andre hummere full av parasitter, bakterier og virus – inn og utvendig. Denne floraen av mikroorganismer er gjennom tusener av år tilpasset et samspill, som i “Georges” tilfelle er tilpasset nettop ved Newfoundland. Verdenshistorien er full av eksempler på biologiske feilgrep og katastrofer etter flytting av dyr utenfor sine normale leveområder. Når det gjelder skalldyr har vi jo mange slike eksempler bare i lille Norge: Introduksjon av amerikansk hummer, kongekrabbens eksplosjonsartede spredning og forørkning av havbunn og som et tredje eksempel spredning av krepsepest. Alle disse skyldtes velment forflytning av dyr der man ikke visste konsekvensene av spredningen.
  De eneste som TJENER på denne ikkesaken er (trommevirvel) PETA! Pluss alle ignorante dyrevenner som er villige til å støtte og bli medlem av slike organisasjoner som spiller mer på folks følelser enn på naturens premisser. Med tanke på antall donasjondollars som trolig strømmer inn bare på denne saken, er det vanskelig å ta PETA alvorlig som ikke ofrer en flybillett på å sette ut “George” i sitt naturlige habitat.
  Jeg har ingenting imot seriøse dyrevernsorganisasjoner; mange av dem gjør en god og viktig jobb, og kommer i framtida til å bli kvitt mye svineri som daglig utsetter dyr for unødige pinsler.

  Og til dere som ennå ikke ser galskapen i Georges eksempel: skynd dere å skriv deres testamente allerede i kveld, der alt av jordlig gods og gull går til ymse lugubre dyrevernsorganisasjoner med alt for høy reklameandel og mediakåtskap. Lykke til med godfølelsen av å ha bidratt til en bedre verden!

 7. Linda says —

  Jeg må bare si meg enig i det Eskild sier her! Jeg er selv dyrevenn i aller höyeste grad, men man får tenke litt lengre enn det nesen rekker! Dyrevernsorganisasjoner i all äre, de gjör i mange tilfeller en bra og viktig jobb, men de gjör veldig mye dumt også som ikke er helt gjennomtenkt. Ofte tror jeg de gjör dyrene en björnetjeneste selv om tanken er god..

 8. Kystbloggen says —

  Takk for hyggelige og reflekterte kommentarer. Har selv sett hummeren på fiskerimuseet i Åkrehamn. Det var da også derfor jeg skrev om den “140 år gamle hummeren”. Alt er jo så stort i USA, og amerikanere sluker det meste av informasjon rått. Dersom man søker på nettet, varierer maksimumsalderen på amerikansk hummer mellom 50 og 100 år. Georg sine 9 kg. er heller ingen imponerende vekt. Omlag 20 kg. er antatt som maksimumsvekt for amerikansk hummer, og dette passer godt til kommentaren fra Ole Jabob Haaland. Jeg vet likevel ikke hvilken metodikk og modell man bruker for aldersbestemming av amerikansk hummer, og velger derfor å ikke si noe skråsikkert om Georgs alder. Eskild har selvsagt helt rett i at saken/nyheten ikke har noe med dyrevern eller forvaltning å gjøre. Dette er bare et typisk amerikansk og populistisk stunt som skal skaper blest og oppmerksomhet omkring en organisasjon – det var også derfor jeg ikke fant det hensiktsmessig å nevne navn på organisasjonen. Likevel setter jeg alltid pris på nyheter omkring det marine miljø. Det kunne godt vært mer slikt stoff i nyhetsbildet.

 9. Anders says —

  Trekk heller oppmerksomheten over på bansai kittens(søk på det på google så skjønner dere hva jeg mener) og lingnende…drit i en jævla hummer som har levd en stund!

 10. Roar says —

  Hmm…. En hummer på 140 år kan da ikke smake så godt?
  Noen som vet?

 11. Morten says —

  Det må jo være bedre at en eldgammel hummer som snart avgår blir spist en en ung hummer?

 12. Kystbloggen says —

  Roar sitt poeng kan faktisk forklare hvorfor Roger ble gjenstand for “snill-med-dyr-stuntet”. Det kan tenkes at kokkene på gourmet-restauranten var skeptisk til hvorvidt Rogers legeme kunne oppfylle kravene til et gourmet-måltid. Samme fenomenet ser man jo hos fisk og sjøpattedyr (hval). Gamle og store individ har som regel langt dårligere kvalitet på kjøttet (grovt, trevlete, seigt) enn unge individ.

 13. Martine Votvik says —

  Bare bruk nok smør, så blir den så mør så.
  Jeg kan neppe være den eneste som så de kløra og tenkte på mat før jeg tenkte på naturvern.

  Og hva er det med å redde den gamle hummeren? Hva med å redde de unge hummerne som har hele livet foran seg?

Skriv en kommentar