Haien kommer..

Hver sommer får vi historier om eksotiske besøk i våre farvann, og denne gangen er det en gråhai som har entret et norsk fiskeredskap.

Det er nå to år siden det ble tatt en sverdfiske på garn på Nord-Møre, og vi har hørt om månefisk, muller og andre arter som gjester våre farvann sommerstid. Noen ganger klarer også havskilpadder å forville seg nordover.

Foto: Unni Justsen som fikk sverdfisken på garn høsten 2007

I fjor spekulerte britisk media om hvorvidt hvithaien kom til å innta strendene i sommervarmen, og flere “observasjoner” ble gjort selv om ingen kunne føre bevis for besøket.

Det er ikke sjelden at enkelte fisker fra sydlige strøk finner veien nord til vår kyst når havtemperaturen tillater det, og det er like spennende og eksotisk hver gang media melder om fangst av slike arter.

Spesielt spennende blir det når ulike haiarter opptrer langs kysten. Gråhaien som ble fanget i Sognefjorden er en sjelden gjest, men tidligere var både håbrann og brugde vanlige haiarter utenfor kysten.

Håbrann

Båt fra Lillesand på håbrannfiske på 1990-tallet. Foto: Tore Hæstad.

De store haiene er nå sjeldne gjester, og overbeskatning må ta sin del av skylden for dette. Ingen ting er så fasinerende og mystisk som haiene, og oppmerksomheten som gis de sjeldne fangstene kan kanskje lære oss mer om både haier og hvordan vi bør forvalte dem.

Denne artikkelen har 2 comments så langt!

 1. ...oO. says —

  Haien som ble oppdaget i Ulsteinvik i fjor sommer:

  http://www.dagbladet.no/nyheter/2008/07/11/540604.html

  Haien som ble oppdaget nå:

  http://www.dagbladet.no/2009/07/11/nyheter/innenriks/hai/7158986/

  Skjekk datoen da… rart;P

 2. Nord Norge Bilder says —

  Alt dette snakket om fisking får meg til å lengte tilbake til fiskefeltene i Nord Norge 🙂

Skriv en kommentar