Sundsholm på størjefiske

Mens Johan Warholm var den store pioneren når det gjelder notfangst av makrellstørje, ble han tett fulgt av Anders Sund fra Sømna. Allerede i slutten av 1945-sesongen var Sund på jakt etter makrellstørje på Helgelandskysten. Sund brukte da innleide båt, men han stilte selv med not.

Både Warholm og Sund høstet gode erfaringer, og i 1946 var Sund igjen på feltet; da med innleide “Skåren” (N-7-HL). Fangstene var gode, men fremdeles var det ingen andre som lot seg friste av denne nye formen for størjefiske. Selv om den store fisken ble godt betalt, ble det mye arbeid med å reparere nota etter hvert kast. Selv om nøtene var blitt forsterket, var det fremdeles vanskelig å hindre de sterke fiskene i å renne gjennom notveggen.

Etter en dårlig sesong i 1947, var det likevel tre notbruk på Helgelandskysten i 1948. Warholm med 55,7 fot store “Djupavåg”, Sund med innleide “Solglimt” på 42,8 fot og Georg Ormøy med “Astrid Ormøy” på 45,5 fot. Det var mye størje på fjordene, og året etter kjøpte Anders Sund (m.fl) egen notbåt; “Sundsholm”.

“Sundsholm” (N-2-SA) var bygget i 1947 og var 58 fot lang. De eventyrlige fangstene dette året var den utløsende faktoren for størjefeberen som skulle bre seg langs hele kysten de kommende år.

Mens størjefisket tok seg kraftig opp på Vestlandet de neste årene, forlot størja fjordene og de indre kyststrøk i Nord. Størjefiske ble et havfiske der Trænabanken var et godt felt i flere år. Bildene på denne siden er tatt under kasting på Trænabanken i 1952. Fangsten ble hele 207 store størjer.

Med takk til Ole Krokvik for lån av bilder. Her kan du leser mer om fiske etter makrellstørje.

Denne artikkelen har 4 comments så langt!

 1. Atle Stensen says —

  interessant lesning, min far, Erling Stensen Ballstad i Lofoten kjøpte siste Sundsholm av Anders i 1960. Kan huske at han var med og leverte båten i Lofoten.

 2. Per Henrik Sund says —

  En liten kommentar til en ellers interesant artikkel.
  Den første Sundsholm var som er opplyst 58 fot, den var i.h.h.t. merkeregistret bygget i 1917 og ikke i 1947. Den ble ombygd i 1934. Motoren som var innstallert da brødrene Anders, John og Fredrik eide båten, var en 130 HK Brunvoll. Motoren var fra 1947.

 3. Håkon Sund says —

  Med hensyn til motoren tror jeg Per Henrik tar feil – mener å huske at den bare var på 82 HK. Men Brunvold var det. Den ble for øvrig flyttet over i den nye “Sundsholm” på 62 for som Anders, John og Fredrik anskaffet på 50-tallet.Farten ble ikke stor med så liten motor – mener de kom opp i maks 6 knop.
  Ellers artig å se flere kjente fra min barndom på bildene.

  Håkon Sund – sønn til Fredrik

 4. Ole-Gustav Årnes says —

  Artig om gamle båter og motorer. Men 82 hk Brunvoll fantes ikke. Derimot hadde de den gamle 2 syl. på
  84 hk, som senere ble “oppstemplet” til 110 hk. Så hvis det er den minste 2 syk. til Brunvoll vi snakker om så er det nok 84 hesteren.

Skriv en kommentar