Blåstål – bilder og fakta om fisken

Blåstål er en av de vakreste fiskene vi har langs kysten. Den virker nesten eksotisk med sin sterkt orange farge og de blå strimlene som nesten går over til lilla. Den er en av våre største leppefisker, og har den merkelige egenskap at de fleste av arten skifter kjønn.

Som ung, blir de fleste hunner og omtales da under navnet “rødnebb”. Den har da svakere rødfarger og blir sjelden over 30 cm. lang.  Det er ingen automatikk i at hunnfiskene skifter kjønn. Det virker som om kjønnsfordelingen i de lokale bestandene selv styrer behovet for når en hunn forvandles til blåstål. Som blåstsål kan arten bli opp til 1 kg. tunge. Lenge trodde man at rødnebb og blåstål var to ulike arter.

Foto: Bart Scholten

Selv om den trives på relativt dypt vann, kommer den opp mot strandsonen om sommeren. I likhet med sin større slektning berggylt er munnen liten, og man må som regel fiske med små kroker for å oppleve å se blåstål på nært hold. Rødnebb/Blåstål har også en mindre slektning man kan finne langs kysten; bergnebb.

Foto: ©Eivind Alver

Blåstålen på bildet over ble også forsøkt tilberedt av fotografen, og kjøttet hadde fin konsistens og god smak.

Denne artikkelen har 5 comments så langt!

 1. Einar says —

  Første gang jeg ser en slik fisk, men den var flott-

 2. linksiden.no says —

  Blåstål – bilder og fakta om fisken…

  Blåstål er en av de vakreste fiskene vi har langs kysten. Den virker nesten eksotisk med sin sterkt orange farge og de blå strimlene som nesten går over til lilla….

 3. Nord Norge Bilder says —

  Vakker fisk! Har du fanget noen eksemplarer?

 4. Kystbloggen says —

  Jeg har nok fått både rødnebb og blåstål i trollgarn, men ikke tatt vare på dem. Bergylten tar jeg imidlertid godt vare på.

 5. Ronnie says —

  Fikk en Blåstål på kroken i går på Barmen i Risør. Veldig stilig fisk med de blå og oransje fargene.

Skriv en kommentar