Karpefisk med ekstrem adferd

Ja, det vekker oppsikt når fisk oppfører seg merkelig. vg.no forteller at youtube-klippet nedenfor går verden rundt på grunn av fiskens oppsiktsvekkende og latente forsvarsmekanisme. Spesielt sølv-karpen har for vane å flykte fra potensielle farer ved å hoppe, og dette vises tydelig på filmklippet når en båtmotor setter fart på fiskens alarmsystem.

Dersom du ser hele filmklippet, vil du også få med deg at noen av fiskene hopper opp i båten. At båtføreren ler hysterisk, er ikke merkelig. Det må være “hysterisk” å oppleve et slikt fenomen. Karpefisker er populære arter for oppdrett, og i Kina har man f’òrt opp karpefisk i over 1000 år. Sølv-karpen har en litt mer sørlig utbredelse, og har samme status i Vietnam. Utsett av karpefisk har også gjort den til en fremmedart i flere vassdrag, og den er også introdusert i USA.

Asiatisk karpefisk skal kunne hoppe nesten tre meter opp fra vannet (ifølge Wikipedia), og flere ganger har båtførere blitt skadet i sammenstøt med store og svevende karper. Båtføreren på filkmlippet nedenfor kommer “latterlig godt” fra oplevelsen. Han  har fiskestenger ombord, men velger likevel å sette ut de flotte fiskene som entrer båten av seg selv? Vel, man skal vel helst jobbe for fangsten!

Skriv en kommentar