Hjerteskjell – et lite måltid fra fjæra

Det ble en vakker søndag, og det passet godt med en tur ut i naturen. Jeg vet om en lokalitet der det er rikelig med skjell av mange slag, og hvorfor ikke ta med en kamerat og besøke et av naturens spisskammer. Sjøen lå blank og både østers og blåskjell lå godt synlig under en knapp meter med vann. Det var imidlertid hjerteskjell vi ønsket denne dagen.

Tidligere har jeg plukket store hjerteskjell, men ikke vært fornøyd med tilberedingen. Oppskrifter på nettet har vært prøvd, men det har nok heller vært råvarene som har vært problemet. “Jo større, dess bedre”, trenger ikke være riktig når det gjelder skjell – noe jeg også har erfart med blåskjell. Denne dagen grov vi derfor i mudderet etter små og mellomstore hjerteskjell. Vi skulle ikke ha noe fullgodt måltid, men bare få en frisk smak av sjømat etter en tung middag.

Det er fort gjort å sanke noen titalls hjerteskjell, men ingrediensene i kjøleskapet var ikke forberedt på dampkokte hjerteskjell. Derfor ble oppskriften improvisert – og bare delvis fulgt.

koking av hjerteskjell

Følgende ble gjort (og prøvd ut). En halv løk og et fedd hvitløk ble hakket opp og frest i et stykke smør og litt olivenolje. Deretter ble det tilsatt en drøy desiliter eplejuice (som en erstatter for hvitvin). En halv terning med fiskebuljong ble tilsatt sammen med litt pepper (for å prøve noe nytt). Da dette kokte opp ble de mellomstore hjerteskjellene lagt i gryta. Deretter fulgte de minste. Etter ca. 5 minutters koking og dampkoking, ble skjellene satt over på et fat. Deretter ble kraften kokt videre og redusert før den ble helt over skjellene.

dampkokte hjerteskjell

Deretter satte vi oss ned med hver vår gaffel og vurderte hvorvidt oppskriften og skjellvalget var vellykket. Jo, denne varianten av dampkokte hjerteskjell kan trygt anbefales. Neste gang blir det antakelig tilsvarende oppskrift, men da blir hjerteskjellene mest sannsynlig en del av et større måltid – kanskje en fiskesuppe med berggylt. Vi har mye godt i fjæra, og burde kanskje vært flinkere til å utnytte disse lokale ressursene.

Denne artikkelen har 3 comments så langt!

  1. Nord Norge Bilder says —

    Ser godt ut! Jeg vet om noen plasser hvor det er hjerteskjell, men plassene er i nærheten av bebyggelse så jeg har ikke turt å spise skjellene..

  2. Kystbloggen says —

    Det var ikke bebyggelse der jeg plukket dem, og det er sikkert lurt å være varsom dersom man vet om forurensing eller vet at mattilsynet har gitt restriksjoner på høsting av sjømat i området. Det finnes nok mange øde lokaliteter langs hele kysten, da helst der det er mudder og sand i fjæra. Døde hjerteskjell (skall) er en indikasjon på at det er liv lengre nede. Ja, det er god mat.

  3. stig says —

    Lærte av en kyndig kokk at man skal gjøre to ting med hjerteskjell.

    Legg de i en bøtte med filtrert sjøvann over natta på et kjølig sted. vi filtrerer med kaffefilter, eller en ny støvsugerpose. så er du sikker på at de er tomme i tarmen.

    så tilsettes i vannet rett før tilberedning en skje eller to med bakepulver. Skjellene reagerer med å forsøke å svømme bort med muskelen sin, og de vasker seg rene for sand som ligger inne i skjellet.
    jeg har også forsøkt en skje med lut, og det hadde samme effekten.

    takk for fin blogg!

Skriv en kommentar