Fremad II – Norges eldste – og noen bilder

Ingen ting varer evig, og alt har sin ende. Noe har vært blant oss veldig lenge, og da er det litt uvant og vemodig når man lurer på om en epoke er over. Norges eldste fiskefartøy ble bygget i England i 1888. Etter et langt liv, ble den i 1959 forlenget.

Fra Sogn og Fjordane ble båten solgt sørover til Rogaland. Der fortsatte den sin unike karriære, og den har alltid vært drevet av dyktige fiskere. Selv mens de fleste moderniserte og investerte i nybygg, viste “Fremad II” at den gjorde nytten (og vel så det) tross sin høye alder. Båten har vært gjennom det meste en norsk fiskebåt kan få med seg, og fiskere i flere generasjoner drar kjensel på navnet.

“Fremad II” har liksom alltid vært der. Min bestefar kjente den, og min far kjente den; da hovedsakelig fra deres befatning med båten under størjefisket. Også jeg har fått vært ombord i “Fremad II” ved flere anledninger, men da som fotograf og “nostalgist”. Båten er ikke bare gammel, men mange mener at den også er det fineste fiskefartøyet i Norge. Den er bare 32 år yngre enn “Skiblander”, men langt eldre enn de fleste fartøyene som nå vernes i Norge. Eierne har holdt den godt, og ved å være en viktig arbedsplass, har den fått alt stell den har hatt behov for. Det er når ting ikke brukes at forfallet starter. Nedenfor følger en utvalg av bilder av båten.

Fremad II på størjefiske i 1968

Størjfiske en gang mellom 1966 og 1968. Et fint kast med over 50 størjer i nota. Båten ble da drevet av Godtfred og Edvin Bakkevik i Rogaland. “Fremad II” var også involvert i det største størjekastet i Norge. I 1967 tok karmøybåten “Salvøy” et kast på 108,7 tonn størje. “Fremad II” ble tilkalt, og sammen klarte de å berge fangsten.

Sildefiske på Karmøyfeltet i 2002. Foto: fiskeri.no

En fin vårdag i 2002.”Fremad II”, da under ledelse av Løvås (også Rogaland), ankommer Karmøyfeltet for å delta i sildefiske. Den flotte kutteren med det smekre skroget er selv ikke i dag noen sinke med sine 343 hestekrefter.

Sildefiske vest av Karmøy i mars 2003. Foto: fiskeri.no

Det kjøres på Karmøyfeltet, mens ekkolodd og sonar går i styrehuset. Det er lett å trives ombord.

Brislingfiske i Høgsfjorden 2003. Foto: fiskeri.no

Brislingfiske i Høgsfjorden i august 2003. Første båt med fangst: “Fremad II”.

Sildefiske i Vestfjorden 2003. Foto: Roger Gjerde

Fra Rogaland til Vestfjorden og tilbake. Båten er også kjent for dem som går langs kaiene i Bodø. Bildet fra 2003 viser sild i mengder. Største sildekast i båtens historie var på 700 tonn.

Fremad II leverer sei vest av Karmøy i mai 2004. Foto: fiskeri.no

Seifiske ved Utsira og Ferkingstadøyene har vært et fast innslag i april og mai. Få behersker låssettingsfisket slik som mannskapet på “Fremad II”. Her blir levende sei levert til brønnbåt i 2004.

Under fart. Sildefiske i Vestfjorden 2006. Foto: Roger Gjerde

På vei nordover i 2006. Tung sjø til tross; sildefisket står for tur.

Fremad II på Liaskjæret i 2007. Foto: Øyvind Tangen

I 2007 ble båten solgt, med Liegruppen som ny hovedaksjonær. Her ligger den ved Liaskjæret. I bakgrunnen ser vi en ny generasjon båter – kanskje norges fremste flaggskip i fiskeflåten – “Libas”. 115 år skiller “Fremad II” og den 94 meter lange ringnottråleren. Den gamle sliteren ved kai er imidlertid godt utstyrt med kvoter (NVG-sild, Nordsjøsild, makrell og sei), og representerer således store verdier for sine nye eiere.

Fremad II. Foto: fiskeri.no

En viktig arbeidsplass for generasjoner av fiskere. “Fremad II” har i sannhet gitt sine eiere og sitt mannskap “brød fra havet” og gjort sin misjon for at det har vært “lys i husan”. Det blir interessant å følge båtens videre skjebne, og om den fortsatt får delta i fiskerier, eller om den får andre oppgaver for kysten. For mange represeterer den erværdige trebåten langt mer enn å bare være “en gammel båt”.

Denne artikkelen har 2 comments så langt!

  1. Gudni Ølversson says —

    Veldig spennende og morsom blogg side. Lånte to bilder for å legge ut på facebook siden min.

  2. Kristian says —

    Er Fremad II ennå eiget av Liegruppen :)?
    Bor på Jørpeland der Fremad II ligger, den ligger der den altid har ligget og ser at dei gamle eigerene ennå er ute av og til og går med denne kjønnheten!

Skriv en kommentar