Gulflankedelfin i Oslofjorden

Det har vært et år preget av mange rare og spennende observasjoner langs kysten. I høst er det tatt månefisk i not, og den eksotiske stripet pelamide er tatt både av yrkesfiskere og fritidsfiskere. Ja, sågar en sjelden blekksprut er tatt på krok.

Man skulle tro at havtemperaturen nå var for lav til å få flere gjester, men vg.no kan fortelle om (og vise film fra) et møte med en delfin i Oslofjorden nå i november. Ifølge havforsker Nils Øyen er det en gulflankedelfin som har forvillet seg inn i den norske vinterkulden. Dette sjøpattedyret er et flokkdyr, og dermed kan det antas at gulflankedelfinen har kommet bort fra sine artsfrender. Ifølge Wikipedia kan arten bli 2 meter lang og veie 80 kg.

Tidligere har jeg vært så heldig å få oppleve Flipper på nært hold på Karmøy (bilde under), og jeg har fått sett en kvitskjæving (en annen delfinart) i Hardangerfjorden. Dette er opplevelser man husker, og det samme gjelder nok for Roger Wågsand som fikk møte gulflankedelfinen i Oslofjorden.

Denne artikkelen har 2 comments så langt!

  1. Jan-Magne Almenningen says —

    Husker selv jeg så en såkalt “springer” som de kalte det her, sommeren 1994. Jeg var selv 7år (fylte 8) og kan aldri glemme da “springerne” hoppet gjennom fjorden samtidig med at et turistskip seilte gjennom fjorden. Pappa fortalte at det var en nordisk flipper jeg så, og sånn sett hadde han rett, en avart av den ekte flipper…. 🙂

  2. Jan-Magne Almenningen says —

    Var 7 år, fylte 8, som ikke kommer frem. Uansett. Har sedd disse skapningene i fjorden to ganger i mitt liv, sommeren 94 og 95. Jeg, som var en ung og ihuga fan av Flipper, viste hva jeg pratet om. En såkalt “springer” – som pappa sa, det var det jeg så.. Men i dag har jeg det endelige svaret. Og dersom arten ikke er offentlig observert lenger enn til oslofjorden per i dag, er jeg villig til å avgi “forklaring” om det skulle være nødvendig. MVH

Skriv en kommentar