Skilpadde i Norge – en sær fiskehistorie med bilder

For over 50 år siden skjedde en biologisk sensasjon på Sævelandsvik på Karmøy. Fisker – Ole Tjøsvoll – kom til lands med ei gigantisk skilpadde på omlag 400 kilo.

Mandag 12. oktober 1959 var Ole Tjøsvoll på havet for å trekke krabbeteiner han hadde satt mellom Ferkingstadøyene og Svortingen. – Jeg skulle hale opp ei teine da jeg så at noe hadde viklet seg inn i tauverket. Da jeg fikk halt meg nærmere, oppdaget jeg at det var ei svær skilpadde som hadde viklet seg inn i tauverket, forteller Tjøsvoll. Det var håpløst å få det tunge dyret opp i båten, så Tjøsvoll måtte slepe skilpadden inn til Sævelandsvik.

Nyheten om Tjøsvolls fangst spredte seg så raskt som det var mulig med datidens kommunikasjonsmuligheter. Det fortelles at det i løpet av første dagen var omlag to tusen Karmøybuer som møtte opp på Sævelandsvik for å få et glimt av dyret. Avisene kastet seg over saken, og begivenheten ble sågar filmet (se bilde nedenfor der skilpadda blir filmet i sjøen).

Skilpadde på Sævelandsvik. Foto utlånt av Ole Tjøsvoll.

Bare tre ganger tidligere hadde man funnet skilpadder som hadde drevet med Golfstrømmen inn til Norskekysten. Dette var første eksemplar som hadde nådd kysten sør for Bergen.

Da Ole Tjøsvoll kom til lands, kontaktet han både lensmann og Stavanger Museum. Museumsdirektør Holger Holgersen varslet umiddelbart sin interesse for skilpadden, og reiste straks til Karmøy. Holgersen hadde da sjansen til å anskaffe en kuriositet på linje med det man kunne vise frem i Bergen. Pressen antydet imidlertid at skilpadden kunne fraktes til Bergen og fortsette livet i Akvariet.

Da Holgersen ankom Sævelandsvik kunne han fastslå at skillpadden var en lærskilpadde. Den var 2,1 meter lang, 85 centimeter bred og 60 cm høy. Vekten ble anslått til å være i underkant av 400 kilo. Ole Tjøsvoll og Holgersen ble enige om betingelsene ved en handel.

Skilpadden skal fraktes til Stavanger. Foto utlånt av Ole Tjøsvoll

– Jeg fikk 250 kroner for skilpadda. Da var det medregnet at bror min og jeg skulle besørge frakt av skilpadden til Stavanger Kommunale Kjølelager, forteller Tjøsvoll. Skilpadden var i live under hele oppholdet i Sævelandsvik. På vei til Stavanger ble skilpadden avlivet med kloroform. Holgersen måtte ta mange, og kostbare beslutninger på vegne av museet. For utstopping trengtes spesialister og spesialutstyr. Holgersen antok at disse utgiftene alene ville utgjøre omlag tusen kroner; en svimlende sum i de dager.

Etter innfrysing ved Stavanger kommunale kjølelager, ble skilpadden stilt ut de to påfølgende søndagene – i dypfrosset tilstand. Omlag 6000 personer møtte opp for å se skilpadden disse to dagene. Dermed hadde Holgersen og museet fått et viktig trekkplaster, og siden den gang har mange tusen fått betraktet resultatet fra Ole Tjøsvolls fisketur for snart 44 år siden.

Denne artikkelen har one comment så langt!

  1. Haien kommer.. - Kystbloggen says —

    […] om månefisk, muller og andre arter som gjester våre farvann sommerstid. Noen ganger klarer også havskilpadder å forville seg […]

Skriv en kommentar