Stripet pelamide også i 2011

I fjor fikk vi besøk av en ny art i våre nære kyststrøk; stripet pelamide. Den eksotiske fisken som på engelsk kalles “Atlantic bonito” (Sarda Sarda) kom inn til sørvestlandet i et stort antall. Fangster ble tatt på snøre, garn og i not. Totalt ble flere hundre fisker tatt i løpet av sommeren og høsten.

Havforskningsinstituttet (HI) var raskt ute og viste interesse for fangstene, og det ble igangsatt innsamling av data fra fangstene. HI fikk også tilgang på frosset stripet pelamide som var tatt vare på av fiskere. Spørsmålene var mange, og et av de største omhandlet muligheten for at det ble fangst av stripet pelamide også i 2011. Jo, også denne sommeren har flere eksemplarer blitt tatt.

Fangstene ble også i år innledet på Sør- og Sørvestlandet. Bildene vi ser på denne siden (klikk på dem for større bilde) er innsendt av Øivind Mong som allerede 24. juni fikk besøk av fisken i kilenota i Mong (sør for Egersund). Øivind er 73 år gammel og har fisket hele sitt liv. Likevel er det første gang han opplever å ha stripet pelamide på dekk. Fisken som er avbildet her var 1,8 kg. og 56 cm. lang. Senere har lokalaviser på Sør- og Sørvestlandet hatt flere oppslag om “merkelig” fisk som har vist seg å være stripet pelamide. Vekten har vært helt opp mot 3 kg.

Fjorårets fangster fortsatte til langt ut på høsten, og da spesielt i Kattegat. Det er ennå uvisst om fangstene i år er fisk som har overvintret i norsk farvann, eller om de atter en gang kommer på næringsvandring fra sydligere strøk. Fangstene i år synes være av fisk som i snitt er større enn det som ble tatt i 2010. Det er derfor meget mulig at det er samme årsklasse som på nytt besøker våre kyster.

Foto: Øivind Mong

Skriv en kommentar